Svetska premijera filma “PREBILOVCI – tamo i kamen ima ožiljak” na 69. Martovskom festivalu

Svetska premijera dokumentarnog filma “PREBILOVCI – tamo i kamen ima ožiljak” (Srbija / 2022. / 82’), autorke Sanje Dragićević Babić, biće održana na 69. Martovskom festivalu 30. marta od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Ovaj dokumentarac nastao je u produkciji Radio-televizije Srbije, snimatelji su Dragoslav Bojković i Nikola Đurović, a producent Milica Dabić.

Znate li za selo u Hercegovini, gde svaka kuća, svaki kamen i svaki čovek imaju ožiljak? Za selo u kojem je dva puta zaustavljan život, a ono iznova oživljavalo? Gde su jednom ubijeni, opet ubijani? Gde, uprkos svemu, život i dalje govori? Znate li kako je u tom selu došlo do preobražaja od mržnje do ljubavi? Kako je iz smrti nastao život? Dobro pobedilo zlo? Ovo je film o zločinu, volji za životom, dostojanstvu, pamćenju. O opomeni i spoznaji.

 

 

Sanja Dragićević Babić

Rođena je 1980. u Čapljini, Bosna i Hercegovina. Trenutno živi i radi u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, novinarsko-komunikološki smer. Radi kao novinar, urednik i voditelj na Radio-televiziji Srbije. Autor je dokumentarnih filmova „Srđo“ i „Majka hrabrost – Jelena Trikić, Život za Nikolu“, za koji je dobila nagrade „Bronzani vitez“ na festivalu „Zlatni vitez“ u Rusiji i Gran-pri, na Međunarodnom festivalu u Apatinu. Na međunarodnom Sretenjskom festivalu, u ruskom gradu Obninsku, nagrađena je za najbolji dokumentarni film o heroju našeg vremena. Dobitnica je i dva specijalna priznanja na festivalima u Rusiji i Bugarskoj.

 

Foto: Goranka Matić

 

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

www.martovski.rs

 

Komentari