O nama

Dom omladine Beograda je ustanova kultura i obrazovanja Grada Beograda, koja još od 1964. godine, kreira i organizuje programe za mlade i u saradnji sa mladima.  U svom spektru delatnosti Dom omladine obuhvata sve umetničke discipline i forme: muziku, film, pozorište, vizuelne umetnosti i nove medije. Podjednako važno mesto u programskim aktivnostima zauzimaju debatni i tribinski programi, u okviru kojih se analiziraju aktuelne teme iz različitih oblasti (popularna i tradicionalna kultura, filozofija, socijalna pitanja, nauka, književnost, naučna fantastika, muzika…), ali i programi bazirani na spoju umetnosti i nauke. Posebna pažnja posvećena je obrazovnom programu, koji je za učenike i studente potpuno besplatan, a realizuje se kroz brojne radionice i predavanja iz najrazličitijih oblasti. Jedan od osnovnih zadataka Doma omladine Beograda je da kontinuirano stvara uslove za dodatno obrazovanje mladih, kroz neformalnu i vršnjačku edukaciju, ali i da im omogući da se kreativno izraze, da stvaraju i ostvaruju se.

Aktivna komunikacija sa publikom je redovna aktivnost ovog centra kulture i obrazovanja posvećenog mladima. Veb sajt Doma omladine Beograda se dnevno ažurira i obiluje informacijama o programima, kao i o umetnicima, gostima i učesnicima programa, što je u stručnoj javnosti prepoznato kao kvalitet, te je www.domomladine.org proglašen za pobednika u kategoriji „Kultura i umetnost – VEB TOP 50“ za 2013. godinu, po izboru magazina Pi-si Pres. Pored toga, redovno se koriste savremeni načini komunikacije sa mladima kroz društvene mreže, elektronski bilten…

Dom omladine je decenijama kultno okupljalište mladih Beograda, ali i cele Srbije, te jedno od omiljenih odredišta kulturnog turizma mladih iz Evrope i sveta. Godišnje, oko 1.600 različitih programa poseti više od 400.000 ljudi, pretežno srednjoškolaca i studenata.

Najznačajniji jugoslovenski i srpski umetnici, mislioci i političari svoje prve profesionalne korake napravili su upravo u Domu omladine Beograda. Najvažniji svetski muzičari, glumci, filozofi, pesnici, pisci, umetnici performansa, političari i sociolozi bili su gosti Doma omladine Beograda, u njegovoj pola veka dugoj istoriji. Neki od ključnih događaja u novijoj kulturnoj i društvenoj istoriji Beograda i Srbije odigrali su se upravo u ovoj instituciji.

Tokom 2014. godine obležen je veliki i važan jubilej – 50 godina postojanja i rada Doma omladine Beograda. Kroz niz besplatnih programa u okviru akcije „50 poklona za 50 godina“, sa dve centralne proslave (jun i oktobar) i kroz redovne programe, akcenat obeležavanja ovog jubileja bio je na revalorizaciji značaja Doma omladine Beograda u proteklim godinama i pogledu na njegovo mesto i značaj u budućnosti.

Osnovna načela i kriterijumi u kreiranju programa su kvalitet, inovativnost, aktuelnost i dostupnost programa mladima. Profesionalnost, fleksibilnost i prilagodljivost bilo kom zahtevu, te visoki standardi u realizaciji podrazumevaju se u svim aktivnostima Doma omladine Beograda.

Delatnost se obavlja u više prostora, na preko 4000 m2: Velika salaSala Amerikana, Klub DOBGalerija DOBTribinska sala na I spratuHolovi, scena „Zidić“ na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine BeogradaAmerički kutak. Svi prostori u potpunosti su dostupni osobama sa invaliditetom – Dom omladine Beograda opremljen je specijalnim liftom za osobe u invalidskim kolicima, kao i induktivnim petljama koje omogućavaju osobama oštećenog sluha da prate program, a ulazi su obeleženi natpisima na Brajevoj azbuci.

Dom omladine Beograda ostvaruje intenzivnu saradnju i aktivnu komunikaciju sa brojnim kulturnim, obrazovnim i naučnim ustanovama, omladinskim i studentskim asocijacijama, te sa vladinim i nevladinim organizacijama. Takođe, realizuje programske aktivnosti sarađujući sa brojnim ustanovama kulture i umetnosti širom Srbije, u regionu i na međunarodnom nivou.

Dom omladine Beograda je organizator i producent dve manifestacije čiji je osnivač Grad Beograd, to su Beogradski džez festival i Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.

 

DOB LOGO 60 godina (1964-2024)

DOB Logo ćirilica

DOB Logo latinica

KNJIGA GRAFIČKIH STANDARDA

Foto: Dragan Babović

 

GODIŠNJI IZVEŠTAJ DOMA OMLADINE BEOGRADA ZA 2009. GODINU MOŽETE VIDETI OVDE.

GODIŠNJI IZVEŠTAJ DOMA OMLADINE BEOGRADA ZA 2010. GODINU MOŽETE VIDETI OVDE.

GODIŠNJI IZVEŠTAJ DOMA OMLADINE BEOGRADA ZA 2011. GODINU MOŽETE VIDETI OVDE.

GODIŠNJI IZVEŠTAJ DOMA OMLADINE BEOGRADA ZA 2012. GODINU MOŽETE VIDETI OVDE.

 

****************************************************

DIREKTORI DOMA OMLADINE BEOGRADA:

Andrija Bojanić, vršilac dužnosti direktora (od 2023. do 2024.), direktor (od 2024.)

Nenad Dragović, vršilac dužnosti direktora (od 2015. do 2023.)

Marko Stojanović, vršilac dužnosti direktora (od 2013. do 2015.)

Milan Lučić (od 2004. do 2013.)

Milinko Čeperac, vršilac dužnosti direktora (od 2002. do 2004.)

Jasna Dimitrijević (od 2001. do 2002.)

Ninoslav Ranđelović (od 1997. do 2001.)

Milenko Kašanin (od 1994. do 1997.)

Branko Gligorić (od 1984. do 1994.)

Miroslav Bata Petrović, vršilac dužnosti direktora (tokom 1984.)

Bratislav Grubačić (od 1981. do 1984.)

Zoran Milošević (od 1976. do 1981.)

Petar Gledić (od 1974. do 1976.)

Radoslav Đokić (od 1970. do 1974.)

Nikola Marković (od 1966. do 1970.)

Branislav Urošević (od 1964. do 1966.)

Radoje Stefanović, upravnik u izgradnji (od 1960. do 1961.)

Ivan Stambolić, upravnik u izgradnji

 

Sledeća dešavanja

belgrade jazz fest

fedis festival