[69. MARTOVSKI FESTIVAL] Sećanje na Nikolu Stojanovića

U okviru 69. Martovskog festivala, u sredu, 30. marta od 17 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, biće održan program, posvećen sećanju na nedavno preminulog filmskog scenaristu, reditelja, kritičara, publicistu i pedagoga, Nikolu Stojanovića.

Nikola Stojanović, foto privatna arhiva

 

U okviru ciklusa „Alternativni dodiri“ Akademskog fimskog centra Doma kulture „Studentski grad“, obrađen je opus svih dokumentarnih i alternativnih filmova Nikole Stojanovića, pod nazivom „Međaši milenijuma“, izmontoran u stilu „montaže atrakcija“ sa korišćenjem sopstvenog ofa.

 

Nikola Stojanović (1942-2021)

Režirao je dugometražne i kratkometražne igrane, alternativne i dokumentarne filmove. Nagrađivan na domaćim i međunarodnim festivalima, uključujući i Martovski festival, čiji je umetnički direktor bio godinu dana.

Nakon što je diplomirao arhitekturu u Sarajevu 1965, usavršavao se iz oblasti filma tokom studijskog boravka u Parizu kod Anri-Žorž Kluzoa, Marsela Kamija i Žan-Lik Godara. Godine 1967. osnovao je najbolji filmski časopis u Jugoslaviji, „Sineast“ iz Sarajeva, čiji je glavni i odgovorni urednik bio 25 godina. Izbor njegovih filmskih kritika i eseja objavljen je u knjizi „Celuloidni svemir“ (1992, YU film danas). Doktorirao je na temu opusa čuvenog japanskog reditelja Akire Kurosave i to objavio u knjizi „Režija: Akira Kurosava“ (2005, FCS). Predavao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Fakultetu dramskih umetnosti i Akademiji umetnosti u Beogradu, kao i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Dobitnik je Nagrade za životno delo Martovskog festivala.

 

Nikola Stojanović, foto privatna arhiva

 

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

 

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

www.martovski.rs

Komentari