[69. MARTOVSKI FESTIVAL] Omaž: Slavuj Hadžić

Slavuj Hadžić (Vukovar, 1934 – Novi Sad, 2007) bio je kompletan televizijski i filmski stvaralac, jedan od pionira i doajena ovog zanata i umetnosti u Vojvodini, svedok vremena, burne istorije druge polovine 20. veka. U znak sećanja na ovog autora, 69. Martovski festival prikazaće nekoliko filmova na kojima je radio kao snimatelj ili reditelj. Program se održava 31. marta od 17:00 u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Foto: Privatna arhiva

 

Filmske arhive TV Beograd, TV Novi Sad i Kinoteke čuvaju preko 5000 novinarsko-filmskih zapisa i 496 dokumentarnih filmova i serija nastalih u vremenu od preko 55 godina rada Slavuja Hadžića, počevši od Kino kluba Novi Sad. Uporedo sa svojim profesionalnim obavezama u RTV Beograd, kada je bio angažovan kao prvi dopisnik iz Vojvodine (1958 -1976) radio je i na osnivanju profesionalne kinematografije u Vojvodini i filmske kuće Neoplanta (1966). Od 1976. prelazi u TV Novi Sad (1976 – 2006), u čijem Dokumentarno-obrazovnom programu snima i režira, dokumentarne filmove i tematske serije. U znak poštovanja i priznanja prema njegovom izvanrednom opusu i ovom, mnogo puta nagrađivanom (69 nagrada), svestranom doajenu TVg i filmskog stvaralaštva, bilo da je radio kao filmski novinar, filmski smimatelj – direktor fotografije, reditelj, ili jedno i drugo, Upravni odbor RUV RTV Vojvodine 2007. odlučio je da ustanovi Nagradu za celokupno autorsko delo na televiziji, imena „Slavuj Hadžić“.

 

Foto: Privatna arhiva

“Za svoj rad dobio sam više desetina nagrada i priznanja, ali na prvom mestu i sa zadovoljstvom ističem: sve vreme svog života i rada na filmu i na televiziji radio sam, pomagao i obučio veliki broj mladih asistenata kamere, režije i montaže koji su, kao i ja nekada, zavoleli ovu umetnost. Uz moju pomoć stasali su u samostalne stvaralačke ličnosti, postali autori poznatih dela. To je moje malo vraćanje duga onim našim prvim učiteljima iz kino-kluba i veteranima kinematografije. Taj uspon mojih mladih kolega, to je meni jedna od najlepših nagrada koju sam stekao za 40 godina bavljenja filmom. Ostajem do kraja veran ljubavi iz mladosti – filmu i snazi njegove istine i lepote”, napisao je Slavuj Hadžić u “Prilozima za autobiografiju”.

 

PROGRAM:

“Na livadama Henrija Mura”

RTV Vojvodine, 1976, 31′ 51″

Dokumentarni

Scenario i režija: Stevan Stanić

Snimatelj: Slavuj Hadžić

Severno od Londona, u selu Peri Grin, na svom imanju pretvorenom u atelje, radio je svetski važan, moderan i neobičan vajar Henri Mur (1898-1986). U njegovoj kući, okruženoj bogatim pašnjacima i skulpturama, ostvaren je najveći deo filma.

 

 

“Uroš Predić –slikar koji je ispunio svoju dužnost”

RTV Vojvodine,  1997/1998, 29′ 20″

Dokumentarni

Scenario: Aleksandar Despenić

Režija: Slavuj Hadžić

U povodu 150 godina Galerije Matice srpske i 140 godina od rođenja Uroša Predića realizovan je film u saradnji sa Galerijom Matice srpske i Narodnim muzejem iz Beograda.

 

 

“5. avgust Tekije”

Neoplanta film Novi Sad, 1966, 08’ 07’’

Dokumentarni

Režija: Branko Milošević

Scenario: Stevan Stanić

Snimatelj: Slavuj Hadžić

Između Sremskih Karlovaca i Petrovaradina odigrala se pre 250 godina Velika bitka između austrijske i turske vojske. Legenda kaže da je tog dana, usred leta, pao sneg i tako uticao na ishod bitke u korist hrišćana; kao i da se na jednoj trešnji bojnog polja, pojavila Sv. Marija i pomogla pobedi Austrijanaca. Od tada, to mesto je cilj mnogih hodočasnika. Svake godine, na dan 5. avgusta, hiljade vernika iz svih krajeva Jugoslavije, dolazi na verske skupove, na Tekije.

 

 

“Pardon prijo”

Neoplanta film Novi Sad, 1967, 14’ 54’’

Dokumentarni

Režija: Stevan Stanić

Scenario: Zoran Petrović

Snimatelj: Slavuj Hadžić

Dve reči vedrog naslova u starinskim običajima. Upoznavanje mladića i devojaka i o „besovima“ u banatskim svadbama… O jednostavnoj radosti života čoveka iz širokih seoskih sokaka, domaćinskih avlija i širokih nepreglednih njiva.

 

 

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

www.martovski.rs

Komentari