Vesti

22 Mar

Regionalna premijera dokumentarca Igora Gala na 70. Martovskom festivalu

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, Martovski festival, biće održan od 28. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda i i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja. U okviru revijalnog programa, 1. aprila od 17:00 u sali Amerikana DOB biće održana regionalna premijera filma „1991. Adio Jugo film, adio Jugo festival, adio Jugoslavija… vidimo se u sljedećem ratu“ (2023. / 92’ / Hrvatska). Reč je o dugometražnom dokumentarnom ostvarenju za koje scenario, režiju i produkciju potpisuje Igor Galo, poznati glumac iz Hrvatske i sa prostora čitave nekadašnje Jugoslavije.

Dalje

23 Mar

31 Mar

Za kraj 70. Martovskog festivala premijera filma o Branku Ćopiću

U završnici jubilarnog, 70. izdanja Martovskog festivala, u nedelju 2. aprila od 19h nakon dodele nagrada najboljim autorima i filmovima, u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održana svetska festivalska premijera premijera dokumentarnog filma “Moj Branko ne laže (2022 / 84’ / Republika Srpska, BiH) u režiji Branka Lazića. Film je posvećen liku i delu Branka Ćopića i pokušava da odgovori na pitanje kako je vedri pisac, koji je iza sebe ostavio impozantno delo, ozbiljnu oporuku i tragičnu biografiju, postao i ostao “samo” partizanski i dečiji pisac.

Dalje

01 Apr

Prošle vesti

Austrijska revija kratkog filma na 70. Martovskom festivalu

U okviru celine “REGIONALNA PANORAMA” 70. Martovskog festivala, 31. marta od 19 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda biće održana Austrijska revija kratkog filma, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom Beograd. Na programu su tri filma – srpske premijere, kratka ostvarenja kvalifikovana za učešće na Austrijskoj filmskoj nagradi.

Dalje
Prošle vesti

Berlinski pobednik na otvaranju 70. Martovskog festivala

Na svečanom otvaranju jubilarnog, 70. Martovskog festivala, 28. marta od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, biće održana ekskluzivna, regionalna premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Na brodu Adaman“ francuskog reditelja Nikole Filibera, koji je nedavno osvojio Zlatnog medveda za najbolji film na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Dalje
Prošle vesti
Prošle vesti

[70. MARTOVSKI FESTIVAL] Promocija izdanja: SRPSKI ANIMIRANI FILM 5

U okviru 70. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma biće predstavljeno peto izdanje posvećeno animiranim ostvarenjima srpskih autora, koja su nastala u periodu od 1993. do 1999. godine. Izdavači su Martovski festival i Jugoslovenska Kinoteka, pokrovitelj je grad Beograd, a urednici izdanja su Božidar Zečević i Rastko Ćirić. Publika će imati priliku da u petak, 31. marta od 17 časova u sali Amerikana DOB pogleda filmove i prisustvuje razgovoru sa urednicima izdanja. 

Dalje
Prošle vesti

Svetska premijera dokumentarca “NEHRU – SAVSKI GETO” na 70. Martovskom festivalu

Svetska premijera dokumentarnog filma „Nehru – Savski geto“ (2022. / 69’ 10’’), biće održana u okviru 70. Martovskog festivala 30. marta od 21 čas u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Scenarista i reditelj filma je Milan Todorović Tenera, a ovo ostvarenje posvećeno je delu Bloka 45 na Novom Beogradu i specifičnoj potkulturi tog kraja, tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Dalje
Prošle vesti

Festivalska premijera filma “PEČAT BRAĆE LJUBAVIĆA” na 70. Martovskom festivalu

U okviru 70 Martovskog festivala biće održana festivalska premijera dokumentarno-igranog filma „Pečat braće Ljubavića“ (2022. / 54′ / Republika Srpska, BiH) u režiji Slobodana Simojlovića. Ovo ostvarenje, snimljeno u koprodukciji Kinoteke Republike Srpske i Radio-televizije Republike Srpske, govori o prvoj štampariji na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine. Na programu je 30. marta od 21 čas u sali Amerikana Doma omladine Beograda, u sklopu celine „Regionalna panorama“.

Dalje

Sledeća dešavanja

belgrade jazz fest

martovski festival