Ћирилица / Latinica

Vesti

06 May

[INTERVJU] Stefan Knežević, umetnik: “Biti sam u galeriji sa svojim mislima je jedan od najlepših osećaja”

Izložba umetnika Stefana Kneževića pod nazivom Fearless” otvorena je u Galeriji Doma omladine Beograda do 07. maja 2021. godine. Kreirajući prostor za promišljanje o sopstvenim strahovima, umetnik je kroz site specific instalaciju imao za cilj da suoči posmatrača sa unutrašnjim stanjima, ali i da otvori prostor za ’iščitavanje’ izložbe kroz teorijski koncipiran sadržaj. Time je idejno rešenje doveo do granica stapanja dizajna, likovne umetnosti i teksta kao forme iskaza, što je na minimalistički način doprinelo kreiranju prostora za sopstveno razumevanje predstavljenog projekta.

Dalje

06 May

Prošle vesti

Dodeljene nagrade 67/68. Martovskog festivala

U Domu omladine Beograda večeras je održana svečanost povodom završetka 67/68. Martovskog festivala i dodele nagrada najboljim filmovima i autorima oba izdanja jednog od najstarijih evropskih festivala. Na početku ceremonije publiku su pozdravili Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora Martovskog festivala; Ivan Karl, sekretar sekretarijata za kulturu grada Beograda i Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala.

Dalje
Prošle vesti

Srpska premijera filma “Šapatom” na 67/68. Martovskom festivalu

Poslednjeg dana 67/68. Martovskog festivala biće održana srpska premijera filma “Šapatom” (A media voz / In a whisper / Španija, Francuska, Švajcarska, Kuba  / 2019. / 80’), za koji scenario i režiju potpisuju Heidi Hassan & Patricia Pérez Fernández.  Patricijin debitantski, a Hajdin drugi dugometražni dokumentarni film  premijerno je prikazan na Festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu IDFA gde je osvojio glavnu nagradu, za najbolji dugometražni dokumentarac. Prikazuje se 25. aprila od 16 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Dalje
Prošle vesti

67/68. Martovski festival: RAZGOVORI SA GOSTIMA & DOKUMENTI PRAŠKE ŠKOLE

U subotu, 24. aprila  od 17h u Centralnom holu Doma omladine Beograda biće održan razgovor sa filmskim autorima, gostima Martovskog festivala. Od 18h na istom mestu sledi promocija knjige Gorana Markovića “Češka škola ne postoji” i razgovor o programu “Dokumenti Praške škole”. Učestvuju: Goran Marković, Predrag Pega Popović, Milan Nikodijević i Dejan Dabić. Od 19h u Velikoj sali Doma omladine Beograda sledi projekcija filmova u sklopu programa “Dokumenti Praške škole”.

Dalje
Prošle vesti
Prošle vesti

Svetska premijera filma “Metaplazma: slučaj ptica” na 67/68. Martovskom festivalu

Eksperimentalni film reditelja Nemanje Babića “Metaplazma: slučaj ptica” (2020. / 24’ 45” / Playground produkcija) po scenariju Nede Radulović i u produkciji Sarite Matijević, imaće svetsku premijeru u okviru “Domaće panorame” na 67/68. Martovskom festivalu. Film ispituje odnose ljudi i ptica, kao i načine na koji se kroz vreme realizuje međuzavisnost ove dve vrste, a biće prikazan u petak, 23. aprila od 19 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Dalje
Prošle vesti

Internacionalna premijera filma “Nun of your business” na 67/68. Martovskom festivalu Интернационална премијера филма “Nun of your business” на 67/68. Мартовском фестивалу

Dokumentarni film “Nun of Your Business” (Hrvatska, Srbija / 2020. / 71’) rediteljke Ivane Marinić Kragić o dve mlade časne sestre koje se zaljubljuju, imaće internacionalnu premijeru 23. aprila od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, kao deo programa “Regionalna panorama” na 67/68. Martovskom festivalu.

Dalje
Prošle vesti

Beogradska premijera filma “Poslednji YU filmski romantik” na 67/68. Martovskom festivalu

Dokumentarno-igrano ostvarenje “Poslednji YU filmski romantik” (Crna Gora / 2019. / 52’), po scenariju i u režiji Radoslava T. Stanišića imaće beogradsku premijeru u okviru revijalnog programa 67/68. Martovskog festivala, 23. aprila od 17 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda. To je film o Radomiru Šaranoviću, crnogorskom, srpskom i jugoslovenskom pozorišnom, televizijskom i filmskom reditelju, scenaristi, profesoru Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, poslednjem jugoslovenskom filmskom romantiku.

Dalje
Prošle vesti

Omaž Zdravku and Ranki Velimirović na 67/68. Martovskom festivalu

Povodom 90 godina od rođenja reditelja i scenariste, dugogodišnjeg profesora i dekana FDU u Beogradu,  Zdravka Velimirovića i 80 godina od rođenja Ranke Velimirović, dokumentariste i producenta, 22. aprila od 17 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, u okviru programa 67/68. Martovskog festivala biće prikazan izbor njihovih filmskih ostvarenja.

Dalje