Ћирилица / Latinica

Vesti

29 Dec

BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL PRUŽIO „JAZZISTANCE”: održano 36. izdanje najstarijeg srpskog džez festivala u nesvakidašnjim okolnostima! БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ ПРУЖИО „JAZZISTANCE”: одржано 36. издање најстаријег српског џез фестивала у несвакидашњим околностима!

Uprkos dobro poznatim otežavajućim okolnostima koje zbog pandemije vladaju u čitavom svetu već mesecima, 36. Beogradski džez festival i ove godine održan je sa uspehom – uz učešće internacionalih muzičara i pred publikom – od 16. do 21. decembra, u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda.

Dalje

05 Jan

KONKURS ZA PRIJAVE FILMOVA NA 68. MARTOVSKI FESTIVAL

Odbor Festivala i Dom omladine Beograda obaveštavaju sve domaće produkcije i autore da je od 05. januara do 1. marta 2021. rok za podnošenje prijava za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, TV dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta) 68. BEOGRADSKOG FESTIVALA DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA – MARTOVSKOG FESTIVALA.

Dalje

21 Jan

[INTERVJU] Mia Ćuk, umetnica: “Rad je slobodniji što ga je teže svrstati u neku kategoriju”

Samostalna izložba Mie Ćuk “Kupine, noću”, koja traje do 22. januara u Galeriji Doma omladine Beograda, bavi se preispitivanjem odnosa materijalnosti i filmske estetike unutar likovne umetnosti. Kroz sagledavanje vremenskog konstrukta i vizuelne prezentacije fragmenata iz svakodnevnog života, umetnica ističe strukturalnost kao osnovni element pozicioniranja sadržaja vidljivog, ali i ukazuje na korelaciju između postojanosti forme i njenog nestajanja. Interdisciplinarnim pristupom, Ćuk ističe usaglašavanje različitih medija koji kroz međusobno preplitanje čine celinu koja se nalazi na granicama filmske, likovne i primenjene umetnosti. Na taj način umetnica kreira simbiozu između različitih teksutalnih formi, koje usaglašavanjem dovode do višeslojnog čitanja vizuelnog sadržaja.

Dalje
Prošle vesti
Prošle vesti
Prošle vesti

[INTERVJU] Miloš Gavrilović, umetnik: “Kroz svoje slike filtriram stvarne društvene događaje”

Samostalna izložba Miloša Gavrilovića “Udri ga, kolega!” otvorena je u Galeriji Doma omladine Beograda do 31. decembra 2020. godine. Umetnik se kroz projekat bavi pitanjima nasilja, autoriteta, destrukcije i nadmoći između ideološki diferenciranih grupa. Kroz napete prikaze sukoba, Gavrilović uspostavlja reciprocitet između agresora i žrtve, smeštajući narativ iz svakodnevnog života u svet likovne umetnosti. Na taj način autor ističe goruća pitanja današnjice, koja kroz dalje promišljanje navode na razumevanje uzroka i posledica agresivnog ponašanja zavađenih grupa.

Dalje
Prošle vesti

Objavljen katalog za izložbu “Objektivno: Svetkovina džez fotografije”

U izdanju Doma omladine Beograda ovih dana pojavio se bogato ilustrovani katalog izložbe “Objektivno: Svetkovina džez fotografije”, koji beleži istoriju prisustva džeza u našim krajevima, sa najvećim delom sadržaja posvećenim vizuelnoj istoriji dosadašnjih 35. održanih izdanja Beogradskog džez festivala. Autori pomenute izložbe i urednici kataloga pred nama su muzička kritičarka Zorica Kojić i ugledni koncertni fotograf el gvojos.

Dalje
Prošle vesti

Nenad Vasilić Bass&Strings za početak 36. Beogradskog džez festivala

Na otvaranju 36. Beogradskog džez festivala, 16. decembra od 15 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, nastupa naš istaknuti kontrabasista, kompozitor i pedagog Nenad Vasilić koji godinama živi i radi u Beču. Naša publika imaće priliku da Vasilićeve kompozicije sluša u posebno pripremljenim aranžmanima i izvođenju kojem se, pored kontrabasa, harmonike (Marko Živadinović) i saksofona (Romed Hopfgartner), pridružuje i gudački kvartet, čineći sastav Nenad Vasilić Bass&Strings.

Dalje
Prošle vesti

Nova satnica koncerata na 36. Beogradskom džez festivalu

Zbog važećih propisa koji se odnose na ograničenje radnog vremena ustanova kulture do 17 časova, a koji će biti na snazi i nakon 15. decembra 2020. godine, koncerti u okviru 36. Beogradskog džez festivala će biti održani po novoj satnici: od 14 i 15 časova. Tačna satnica programa je dostupna na OVDE.

Dalje
Prošle vesti

Koncert Avišaj Koen trija u okviru 36. Beogradskog džez festivala odložen za proleće 2021.

Na veliku žalost umetnika i organizatora, najavljeni koncert Avišaj Koen Trija neće biti održan na 36. Beogradskom džez festivalu, u okviru programa BDŽF+, 18. decembra u Kombank dvorani. Zbog novih bezbednosnih mera koje su zbog suzbijanja pandemije koronavirusa stupile na snagu u Izraelu, a koje se odnose na međunarodna putovanja i karantin, Avišaj Koen sa bendom neće moći da doputuje u Beograd.

Dalje

Sledeća dešavanja

belgrade jazz fest

martovski festival