Svetska premijera filma “Halina Konopacka” na 69. Martovskom festivalu

Kratki animirani film “Halina Konopacka” (1’56”, Srbija/Poljska, 2022), autorskog tima Dana Vukajlović, Katarina Milin i Nataša Glišović, imaće svetsku premijeru na svečanom zatvaranju 69. Martovskog festivala u Domu omladine Beograda. Nastao u koprodukciji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i Ambasada Poljske u Beogradu, ovaj film govori o čuvenoj poljskoj atletičarki, koja je bila prva poljska olimpijska šampionka.

 

 

Halina Konopacka (1900–1989) učestvovala je na Letnjim olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928. gde je osvojila zlatnu medalju u bacanju diska, prebacivši sopstveni svetski rekord. Godine 1931. povukla se iz takmičarskih sportova, ali je nastavila da skija, igra tenis i učestvuje u automobilskim trkama. Posle izbijanja Drugog svetskog rata pomogla je mužu da iznese zlato iz Poljske nacionalne banke u inostranstvo. Osnovala je školu skijanja u državi Njujork, dizajnirala odeću i vodila butik. U šezdesetoj je završila umetnički koledž i postala slikar. Godine 1989. dodeljen joj je „Srebrni krst za zasluge“. Posle smrti, njen pepeo je vraćen u Poljsku i sahranjen u roditeljskom grobu, na groblju Brodno u Varšavi.

 

Dana Vukajlović, Katarina Milin i Nataša Glišović

Studentkinje na master studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu na modulu Animacija, odsek Primenjena grafika, kod prof. Rastka Ćirića i doc. Ive Ćirić. Sve tri su diplomirale Animaciju 2020. godine: Dana sa filmom „Igra”, Katarina sa filmom „Simbioza”, a Nataša sa filmom „Mreža”, koji je nagrađen na festivalu Balkanima ’20 u Beogradu. Sve tri spremaju svoje nove autorske filmove.

Foto: Katarina Milin

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

 

Komentari