Svetska festivalska premijera filma “Šta su poneli sa sobom” na 69. Martovskom festivalu

U okviru svečanog zatvaranja 69. Martovskog festivala, umetničko-dokumentarni film “Šta su poneli sa sobom” (What They Took With Them, 6’50”, Srbija, 2021) u režiji Branke Katić imaće svetsku festivalsku premijeru u Domu omladine Beograda. Film je nastao kao integrisani deo međunarodnog projekta, koji je Agencija UN za izbeglice (UNHCR) do sada sprovela u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Poljskoj sa ciljem podrške izbeglicama i svim prisilno raseljenim ljudima.

Foto: Goran Tomašević

 

Srpska izvedba videa u kojoj glumci čitaju tekst poeme „Šta su poneli sa sobom“ snimljena je po stihovima engleske pesnikinje Dženifer Toksvig, u prevodu Mirjane Milenkovski.  Tekst poeme inspirisan je pričama i svedočenjima „iz prve ruke“, izbeglica primoranih da napuste svoje domove i predmetima koje su poneli sa sobom. Duboke i izražajne emocije glumaca prati potresna arhiva fotografija i snimaka pakla kroz koji prolaze milioni izbeglica u poslednjih deset godina.

Glume: Branka Katić, Jasna Đuričić, Jana Milosavljević, Branimir Popović, Aleksandar Vučković, Nedim Nezirović, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Vladimir Tabašević

Produkcija: Miloš Đurković

Producentska kuća: Spark Integrated d.o.o.

Foto: Goran Tomašević

 

Branka Katić

Diplomirala je glumu na Akademiji dramskih umetnosti u Novom Sadu, u klasi Radeta Šerbedžije. Trenutno živi na relaciji Beograd-London. Godine 2021. postala je istaknuta zastupnica UNHCR-a za prava izbeglica u Srbiji. U okviru ovog angažmana, pruža nesebičnu podršku da se javnost u Srbiji upozna sa stvarnošću i izazovima izbeglica, kao i onim što donose sa sobom.

Foto: Goran Tomašević

 

*********************************

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari