[69. MARTOVSKI FESTIVAL] Izbor filmova: Međunarodni festival kratkometražnog festivala Drama

Na 69. Martovskom festivalu predstavljamo izbor nagrađenih kratkih filmova iz selekcije domaćih filmova sa Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Drami. Festival je 1978. godine osnovao gradski kino klub. Od 2012. godine su organizaciju i finansiranje preuzeli grad Drama i Ministarstvo kulture Grčke. Cilj festivala je da promoviše i širi filmsku umetnost, sa naglaskom na kratkometražni film, u Grčkoj i inostranstvu.

 

U okviru programa “Festival Drama putuje…” nagrađeni i zapaženi filmovi sa festivala Drama putuju po svetu i grčkoj predstavljajući se ljubiteljima filma i učvršćuju podršku i zanimanje publike za kratkometražne filmove.

 

 

Letovalište / A summer place

2021 / 21’

Grčka

Režija: Alexandra Mattheou

Leto je uvek prisutno u Limasolu, nekadašnjem malom mestu na Kipru koje je postalo mediteranski raj za oligarhe. Kao stilista za hranu, Tina je istovremeno i učesnica i žrtva ove transformacije, što je vodi u depresuju. Na dan svog rođendana, sprema se da odustane od svega, kada joj neobičan susret menja život.

 

Student / Ο φοιτητής / The Student

2021 / 8’

Grčka

Režija: Vassilis Kalamakis

U novembru 1973 su na Politehničkom univerzitetu u Atiini održane trodnebne demonstracije protiv diktature. Završene su upadom vojske u kompleks Univerziteta. Pratimo poslednje minute posade oklopnog vozila pre upad na Univerzitet i slamanje ustanka protiv režima.

 

Za Vankuver / Το Βανκούβερ / To Vancouver

2021 / 23’

Grčka

Režija: Artemis Anastasiadou

Dva brata, jedna kletva, ranjeni pejzaži i bekstvo. Da li je ovo priča o migracijama ili hronika istrebljenja?

 

Ne želim ništa da zaboravim / Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα / I don’t want to forget anything

2020 / 5’

Grčka

Režija: Vaggelio Soumeli

Marialena razgovara sa sestrom preko telefona tokom priprema za sahranu njihove majke.

 

Auto-put 65 / Motorway 65

2020 / 15′

Grčka

Režija: Evi Kalogiropoulou

Radnja filma je smeštena na obodu velegrada u industrijskoj zoni Aspropirgos, gde uglavnom žive imigranti, pomešani sa Grcima doseljenim iz Rusije. Auto-put 65 je poput niza malih eksplozija života smeštenih uz put koji vodi ka Atini.

 

Sa balkona / Από το μπαλκόνι / From the balcony

2020 / 12’

Grčka

Režija: Aris Kaplanidis

Sredovečna žena posmatra sa svog balkona komšiluk u jednom delu Atine izazivajući razne reakcije. Jednoga dana je nema na balkonu i svet se zauvek menja.

 

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

 

Komentari