Svečano otvoren 69. Martovski festival u Domu omladine Beograda

Sinoć je u Domu omladine Beograda svečano otvoren 69. Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji će do 2. aprila, publiti predstaviti bogat takmičarski i revijalni filmski program, ali i mnoštvo pratećih sadržaja – radionica, tribina, promocija.

 


FOTO Stanislav Milojković

 

Festival je otvorio pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora Martovskog festivala, Andreja Mladenović, koji je podsetio da se radi o jednom od najstarijih filmskih festivala ne samo u našoj zemlji već i u svetu.

– Na festivalu će biti prikazani dokumentarni, kratki igrani filmovi, animirani i eksperimentalni filmovi. Oni zaslužuju posebnu pažnju, jer nemamo priliku da ih često gledamo, a imaju posebnu autorsku vrednost. Ove godine smo proširili međunarodnu takmičarsku kategoriju, pa pored kratkog igranog filma imamo i kratki dokumentarni, eksperimentalnog i animirani film , što će omogućiti publici da uživa u širem izboru filmskih ostvarenja,  rekao je Mladenović.

On je, podsećajući na istorijat Martovskog festivala, kazao da je ova manifestacija u prošlosti bila šansa za afirmaciju mnogih danas poznatih domaćih reditelja.

– Zato mi danas nastavljamo da dajemo šansu mladim rediteljima, koji u okviru festivala mogu da je iskoriste. Pored takmičarskog, tu je i revijalni deo festivala. Martovski festival ima probranu publiku koja uživa u ovoj vrsti filmskog stvaralašatva. Program je celodnevni, tu su razgovori sa autorima, različite radionice, žiri je međunarodni a na njegovom čelu je reditelj Lordan Zafranović. Festival će, pored nagrada za najbolje filmove dodeliti i strukovne nagrade, čime pokazujemo da se rad svih učesnika stavlja u prvi plan, kazao je Mladenović, i istakao da su pripreme za naredni, 70. Martovski festival već u toku, kako bi ova manifestacija dostojno obeležila jedinstveni jubilej u svetu filmskog stvaralaštva.

 


FOTO Stanislav Milojković

Na otvaranju festivala Mladenović je profesoru i filmskom stvaraocu Nikoli Lorencinu uručio nagradu za životno delo, a umetnički direktor Martovskog festivala, Dejan Dabić, obrazlažući odluku Odbora o laureatu ovogodišnjeg priznanja, podsetio je da je profesor Nikola Lorencin posvetio život dokumentarizmu: kao priznati i nagrađivani autor filmskih i televizijskih filmova, kao filmski i TV kritičar i esejista, kao profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i na drugim filmskim školama, kao umetnički direktor i predsednik Saveta Martovskog festivala.


FOTO Stanislav Milojković

Njegovi filmovi su učestvovali i dobijali nagrade na Martovskom festivalu, Mefestu, FESTEF-u, ali i na međunrodnim festivalima u Krakovu, Moskvi, Amsterdamu, Parizu i predstavljaju dobar primer rediteljskog iskustva i pedagoške prakse. Veliki doprinos Martovskom festivalu dao je zalaganjem da se uvede međunarodni takmičarski program, kao i pokretanjem izdavaštva koje se odnosilo na dobitnike nagrade za životno delo i na manje poznate filmske rodove, kao što je npr. eksperimentalni film.

 

Na svečanom otvaranju 69. Martovskog festivala održana je i svetska premijera filma „Dobrudžanska epopeja“ (27’, Rumunija/ Srbija, 2022), reditelja Siniše Dragina, koji je pozdravio prisutnu publiku i najavio projekciju.

FOTO Stanislav Milojković

 

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari