Međunarodna premijera filma “Ko se bije, taj se voli?” na 69. Martovskom festivalu

Novo dokumentarno ostvarenje Danila-Lole Ilića, “Ko se bije, taj se voli?” (Tko se tuče, taj se voli?/The scars you can’t see, Hrvatska, 90′, 2021) svoju internacionalnu premijeru imaće na 69. Martovskom festivalu 1. aprila u Velikoj sali Doma omladine Beograda, sa početkom u 19 časova. Ilić potpisuje scenario, režiju i produkciju ovog filma koji tematizuje porodično nasilje, kao velikim delom naučeno ponašanje koje se prenosi generacijama. Koproducent je Anna Gaspotić, Studio Lux.

 

Film pokušava da objasni koje sve forme nasilja prećutkujemo, iz kojih razloga, i šta možemo kao društvo da uradimo kako bi živeli u boljem svetu. Društvo koje isključuje, diskriminiše i ne pruža sigurnost svim građankama i građanima, nije društvo koje može da napreduje. Samo u sigurnom okruženju društvo može istinski napredovati. Život slobodan od nasilja i diskriminacije spada u osnovna ljudska prava, prava koja se uče i grade od malih nogu.

 

Danilo – Lola Ilić rođen je u Vranju, Republika Srbija (tada SFRJ) 1977. Diplomirao je filmsku i TV montažu 2002. na Akademiji Umetnosti u Beogradu (BFA) u klasi prof. Andrije Zafranovića, a magistrirao filmsku režiju 2007. godine na filmskoj školi Ohajo univerziteta (MFA). Živi i radi u Puli. Autor je četiri dugometražna dokumentarna filma: „Prašina svakodnevnog života“ (2011), „Mapa puna snova“ (2017), „Erik“ (2020), i „Tko se tuče taj se voli?“ (2021); dva dugometražna igrana filma: „Distortion“ (2007, magistarski film), „Memoari slomljenog uma“ (2015) i srednjemetražnog dokumentarnog filma „143°“ (2017).

Foto: Anna Gaspotić

 

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari