[69. MARTOVSKI FESTIVAL] Izbor filmova: InterFilm Berlin Festival [69. МАРТОВСКИ ФЕСТИВАЛ] Избор филмова: InterFilm Berlin Festival

U okviru 69. Martovskog festivala prikazaćemo najbolje igrane i animirane kratkometražne filmove sa međunarodnog filmskog festivala kratkog metra InterFilm u Berlinu 2021, po izboru direktora Hajnca Hermansa. InterFilm je jedan od najvećih i najuglednijih svetskih festivala kratkometražnog filma. Osnovan je 1982. Godine u Berlinu. Filmovi sa ovog festivala ulaze u konkurenciju za “Oskara”.

 

 

Priče iz multiverzuma / Tales from the Multiverse

2020 / 7’

Danska

Režija: Magnus Igland Møller, Mette Tange, Peter Smith

Zamislite da postoji bog koji je stvorio svet putem video igrice…

 

Svakodnevni masakr u Teheranu / Daily Massacre in Tehran

2020 / 15’

Iran

Režija: Hessam Hamidi

Jedan dan u Teheranu. Usred pijačne gužve, jedan dečak uspeva da zaradi pare kreativnom upotrebom kokošaka.

 

Don protiv groma / Don vs Lightning

2021 / 13’

Engleska, Škotska

Režija: Johnny Burns, Pier van Tijn

Kada Dona udari grom ne jednom, već više puta, on se zabrine de njegov miran, sređen život neće više biti isti. Ne zna se šta je neprijatnije: učestali udari groma ili zabrinutost sugrađana za njega.

 

Sama u silasku / Sola in Discesa /Going Down Alone

2020 / 6’

Italija

Režija: Michele Bizzi & Claudia di Lascia

Jedna žena se vraća natrag kroz vreme u simboličnom liftu i sreće sve muškarce koji su je mentalno i fizički zlostavljali.

 

Daleko / Away

2020 / 15’

Kina

Režija: Weijia Zhou

Produkcija: Nanjing University of Arts – Nanjing

Devojka Sian ima komšinicu po imenu Siaomi kojoj se divi. Kad se bolje upoznaju, Sian shvata da je njena nova prijateljica u nesrećnom braku i pokušava da joj pomogne.

 

 

Demonstracija / Demonstration

2021 / 7’

Švedska

Režija: Henrik Johansson

Policajka Mikaela i njen kolega Robert drže prezentaciju svog posla učenicima jednog razreda. Robert demonstrira sprovođenje zakona tako što simulira napad. Nažalost, pretera u tome.

 

Dečko s kokicama / Popcorngutten / Popcorn Boy

2020 / 11’

Norveška

Režija: Line Klungseth Johansen, Christian Lo

Bio jednom jedan dečak… koji je iznenada počeo da iskijava lebdeće kokice. Bankrotirani investitor vidi u tome priliku za profit.

 

Autobus broj 35A / BusLine 35A

2021 / 6’

Danska

Režija: Elena Felici

Na zadnjem sedištu gradskog autobusa, jedan muškarac maltretira devojku. Iako svi to vide, nijedan putnik u autobusu ne reaguje.

 

Izbacivač / Poke The Bouncer

2020 / 11’ 30’’

Finska

Režija: Aleksi Salmenperä

Izbacivač u klubu, zgrožen nasiljem i nepravdom na ulici prema ugroženim kategorijama ljudi, šije sebi kostim u nameri da im pomogne.

 

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari