[69. MARTOVSKI FESTIVAL] Promocija knjige „Kinematografija štapa i kanapa“ Miroslava-Bate Petrovića

U okviru 69. Martovskog festivala biće predstavljena knjiga „Kinematografija štapa i kanapa“ Miroslava-Bate Petrovića, filmskog autora i producenta. O knjizi će pored autora govoriti i Srđan Savić, filmski kritičar i direktor Niškog kulturnog centra; Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala; Dušan Cicvara, novinar i Radoslav Vladić, direktor filmske fotogafije.

 

Knjiga „Kinematografija štapa i kanapa“ (Niški kulturni centar, 2020) sadrži zbirku primera kako se srpski filmski stvaraoci, uz pomoć svojih ideja, snalaze u nedostatku tehničkih sredstava kojima raspolažu velike svetske kinematografije.

 

Miroslav-Bata Petrović (1949)

Diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Filmom se bavi od 1967. godine, najpre amaterski, a profesionalno od osamdesetih godina 20. veka. Autor je oko 140 kratkometražnih filmova najrazličitijih žanrova, 15 dugometražnih dokumentarnih ili eksperimentalnih filmova, 4 srednjemetražna filma i 3 televizijska dokumentarna serijala (sa po 26, 35 i 12 epizoda). Bavi se filmskom produkcijom i pisanjem. Objavio je 4 romana, 2 zbirke kratkih priča i 7 esejističkih knjiga o filmu. Dobitnik je velikog broja nagrada u Srbiji i inostranstvu i Nagrade za životno delo“ Martovskog festivala 2017. godine. Živi  radi u Beogradu.

Miroslav-Bata Petrović, foto Privatna arhiva

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari