[69. MARTOVSKI FESTIVAL] Promocija knjige ,,Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma” dr Ivane Kronje

Promocija knjige dr Ivane Kronje ,,Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod i identitet. Evropa-SAD-Srbija’’ (FCS, 2020), biće održana u okviru programa 69. Martovskog festivala. O studiji, koja je rezultat višegodišnjeg multidisciplinarnog istraživanja istorije i estetike filmske avangarde u svetu i kod nas, govoriće: Miroljub Stojanović, urednik izdavaštva Filmskog centra Srbije; dr Ivana Kronja, filmolog, autorka knjige; dr Bojan Jovanović, etnolog, pisac, filmski autor; dr Tomislav Gavrić, teoretičar filma; dr Dijana Metlić, istoričar umetnosti; dr Sanja Lazarević Radak, antropolog

 

U pitanju je detaljan akademski pregled nedovoljno poznate istorije avangardnog i eksperimentalnog filma u svetu i kod nas, kao i savremeno kulturološko čitanje filmske umetnosti primenjeno na filmski eksperiment. Ovo izdanje nudi studije slučaja antologijskih kratkih alternativnih filmova Živojina Pavlovića i Kokana Rakonjca iz 1960: „Triptih o materiji i smrti“ i „Zid“, kao autentične srpske varijante psihodramskog neoavangardnog filma. U razgovoru će posebno biti reči o pojmovima kratkog filma, avangardnog i neoavangardnog filma, eksperimentalnog filma i umetničkog videa, te kulture i prakse alternativnog filma u SFRJ.

Ivana Kronja

Doktor filmologije i teoretičarka kulture i medija. Objavila brojne stručne radove i nastupala na više konferencija i seminara u zemlji i inostranstvu. Diplomirala, magistrirala i doktorirala na FDU, UU u Beogradu. Članica Nacionalne sekcije FIPRESCI SRBIJA i Srpske Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN) i profesorka na Odseku za umetnost i dizajn BAPUSS u Beogradu. Aktivno se bavi filmskom kritikom u regionu i sarađuje na više filmskih festivala u Srbiji.

Ivana Kronja, foto privatna arhiva

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari