[69. MARTOVSKI FESTIVAL] Tribina: ELEKTRIČNI ORGAZAM – EVO SADA VIDIŠ DA MOŽE

Dokumentarni film „Evo sada vidiš da može“ u produkciji Muzičke redakcije Televizije Beograd, posvećen četrdesetogodišnjici postojanja grupe Električni orgazam, deo je takmičarskog programa 69. Martovskog festivala. Povodom ovog velikog jubileja jedne od naših najznačajnijih rokenrol grupa, biće održana i tribina na kojoj učestvuju: Srđan Gojković Gile, Električni orgazam; Slobodan Simojlović, reditelj; Biljana Maksić, scenaristkinja; Zorica Kojić, novinarka i saradnica na scenariju, Dragan Ambrozić, urednik projekta.

Električni orgazam, foto Mikica Andrejić

 

U filmu pratimo pokušaje benda da organizuje svoj koncert tim povodom, a koji redom ne uspevaju zbog pandemije kovida-19.

O tome kako je bend nastao i kako se razvijao u turbulentnoj epohi, što obuhvata period od kraja sedamdesetih godina do danas, govore, osim bivših i sadašnjih članova grupe, još i: Dubravka Marković, Momčilo Rajin, Aleksandar Žikić, Petar Janjatović, Dragan Kremer, Dušan Vesić, Dragan Ambrozić, Vladimir Arsenijević, Siniša Škarica, Ivan Stančić Piko, Brajan Rašić, Goranka Matić, Petar Ilić Ćirilo, Branko Rosić, Aleksandar Šandorov, Boris Vlastelica, Bojan Slačala, kao i mnogi drugi.

Električni orgazam, foto Goranka Matić

 

Električni orgazam jedna je od najuticajnijih i najdugovečnijih rokenrol grupa nastalih u Jugoslaviji i Srbiji. Pojavivši se u vreme „novog talasa“, odigrali su izuzetno važnu ulogu u kreiranju autentičnog ovdašnjeg gradskog rok zvuka, sa svojevrsnom poetskom društveno-kritičkom oštricom. Tokom osamdesetih su se okrenuli više glam estetici, što im je donelo niz velikih hitova, od kojih su mnogi popularni i danas, a „Igra rokenrol cela Jugoslavija“ postaje priznati klasik. U trenucima raspada nekadašnje zemlje, ističu se i antiratnim aktivizmom (projekat „Rimtutituki“). Posle 2000. godine, stareći više nego dostojanstveno, Električni orgazam se i dalje razvija, prenoseći na mlađe svoj jedinstveni uvid u to šta je rokenrol kao životno iskustvo. Istorija ovog benda se tako ukazuje kao istorija rok kulture u našim krajevima.

U filmu su korišćeni raritetni dokumentarni snimci i muzičke numere, najvećim delom zabeleženi i sačuvani u Programskom arhivu RTS.

 

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari