[69. MARTOVSKI FESTIVAL] Izbor filmova: VIENNA SHORTS FESTIVAL [69. МАРТОВСКИ ФЕСТИВАЛ] Избор филмова: VIENNA SHORTS FESTIVAL

Uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, u okviru 69. Martovskog festivala prikazaćemo izbor filmova sa međunarodnog festivala kratkog metra VIENNA SHORTS, u selekciji filmskog kritičara Nil Janga (Neil Young). Sedam kratkih filmova na programu je 31. marta od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

 

Pored Janga, specijalni gost Martovskog festivala biće Mihael Hajndl, autor koji je tokom prošle godine predstavio svoj rad na onlajnne platformi „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance, nakon što je Austrijski kulturni forum prethodno raspisao konkurs za izlaganje 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, na ovoj platformi posvećenoj dijalogu umetnika iz dve zemlje. 

 

VIENNA SHORTS festival se održava u Beču i svakog proleća oko 300 filmova iz celog sveta učini dostupnim publici i profesionalcima na najbolji mogući način – u bioskopu, muzeju, u digitalnom ili virtuelnom prostoru. Festival daje kandidate za Austrijsku filmsku nagradu, Britansku filmsku nagradu BAFTA, Evropsku filmsku nagradu i Oskare, jedan je od dva filmska festivala u Austriji koja finansira EU. Sarađuje sa brojnim festivalima širom sveta, a 2014. dobio je „Bank Austria Art Prize“, najvišu nagradu za umetničke i kulturne organizacije u Austriji.

 

 

BRUM BRUM / BRUMM BRUMM

Muzički video, igrani

Austrija

2020 / 3’

Režija

Lorenz Uhl

Produkcija

Alex Mandl, Manuel Nguyen

Glume

Raffaela Uhl, Ariel Oehl, Haidy Darwish, Georg Nöhrer, Tim Oppermann, Jana Szasz, Sabin Meco, Roberto Caro

Produkcijska kuća

HØVNFILMS

Pokazna vežba napetosti: ovaj dinamični spot za pesmu koju izvode “YUKNO × Oehl feat. Autodrom” je osvojio nagradu za najbolji muzički spot na Festivalu kratkog metra u Beču 2021.

Regionalna premijera

————————————————————–

Mora da postoji izlaz odavde / There must be some kind of way out of here

Eksperimentalni

Nemačka, Austrija

2020 / 13’

Režija i produkcija

Rainer Kohlberger

„Nizovi šarenih svetlećih loptica idu preko prizora iz filmova katastrofe, dok sinusni talas sa trilionima efekta hvatanja prodire u mozak.“ (Dijagonala)

Srpska premijera

————————————————————–

Neće biti TV prenosa proleća / Spring Will Not Be Televised

Dokumentarni

Austrija

2020 / 6’

Režija i produkcija

Michael Heindl

„Prilično je čudno gledati televizijske ekrane u privatnim životnim prostorima koje je Mihael Hajndl snimao u Beču tokom pandemije u proleće 2020. Oni su uvek uključeni i nismo sigurni da li ih neko gleda.“ (Patrik Holcapfel)

Regionalna premijera

————————————————————–

Uzrok smrti / Cause of Death

Dokumentarni, eksperimentalni

Austrija, Južna Afrika

2020 / 19’

Režija

Jyoti Mistry

Produkcija

Florian Schattauer

Glumi

Napo Masheane (glas)

Produkcijska kuća

Süd Nord Film

Kvintet inspirisan užasima femicida: pet minijatura (zgnječiti, tući, udaviti, obesiti, spaliti) pulsira u ritmu nostalgične recitacije.

Srpska premijera

————————————————————–

Praznici / Feiertage

Dokumentarni, eksperimentalni

Austrija

2021 / 11’

Režija i produkcija

Katharina Pichler

Nestvarni prizori sablasno pustih ulica u autorkinom rodnom Gracu tokom proleća 2020: upečatljive vizuelne i zvučne razglednice pandemije.

Regionalna premijera

————————————————————–

O / O

Eksperimentalni, ples

Austrija, Francuska

2021 / 6’

Režija i produkcija, glumi

Paul Wenninger

Produkcijska kuća

Kabinett and Co

„Kadar po kadar – plesač kao flimski autor se uzdržava od suvišnih pokreta u vili u Bretanji, prepuštajući se individualnom, ali i društvenom stanju koje je francuski filozof Pol Virilio opisao kao polarnu inerciju.“ (sixpackfilm)

Srpska premijera

————————————————————–

Druže Tito, ja nasleđujem / Genosse Tito, Ich erbe / Comrade Tito, I inherit

Dokumentarni

Austrija, Nemačka

2021 / 27’

Režija

Olga Kosanović

Glume

Milivoje Pantović, Nadežda Pantović, Valentin Kosanović, Tanja Kosanović

Planiska padina, voćnjak, kuća. Idilične slike juga Srbije. Tri generacije pod jednim krovom, svaka sa svojim „nasleđem“. Ideja „doma“ je komplikovana, pitanje „nasleđa“ može biti teret, a Josip Broz Tito postaje simbol nečega što je izgubljeno.

Srpska premijera

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

www.martovski.rs

Komentari