[69. MARTOVSKI FESTIVAL] Omaž: Borivoj Dovniković Bordo

Borivoj Dovniković Bordo bio je reditelj, animator, karikaturista, crtač stripova i ilustrator, čiji filmovi se ubrajaju među najuspelija ostvarenja jugoslovenskog animiranog filma. Preminuo je početkom ove godine u Zagrebu. Martovski festival odaje mu počast projekcijom nekoliko autorskih animiranih ostvarenja, kao i dokumentarno-animiranog filma Dušana Vukotića, u kojem se, tada mladi Bordo, pojavio kao glumac. Filmovi se prikazuju u četvrtak, 31. marta sa početkom u 17:30 časova, u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Foto: Veljko Krulčić

 

BORIVOJ DOVNIKOVIĆ BORDO (Osijek, 1930 – Zagreb, 2022)

Karijeru je započeo kao animator („Veliki miting“ i „Veseli doživljaj“, 1951, W. Neugebauera), nastavlja kao crtač i animator („Gool!“, 1952, N. Neugebauera; „Romeo i Julija“, 1958, I. Vrbanića; „Mali vlak“, 1959, D. Vunaka…). Autor je animiranih filmova „Lutkica“ (1961), „Slučaj opakog miša“ (1962), „Olle torero“ (1963), „Bez naslova“ (1964, nagrade u Beogradu i Oberhausenu), „Kostimirani rendez-vous“ (1965), „Znatiželja“ (1966, nagrada u Lajpcigu), „Krek“ (1968, nagrada u Berlinu), „Čudna ptica“ (1969), „Ljubitelji cvijeća“ (1970, nagrade u Krakovu i Trstu), „Manevri“ (1971), „Putnik drugog razreda“ (1974, nagrade u Zagrebu i Beogradu), „N. N.“ (1977), „Škola hodanja“ (1978, nagrade u Zagrebu i Beogradu). Autor je i mnogih uspelih reklamnih filmova. Jedan od prvaka Zagrebačke škole animiranog filma, izrastao iz klasične figuralne animacije, uspešno je povezivao tradicionalnu komunikativnost i gegove sa modernim sintezama pokretnog crteža. Sam je crtao i animirao svoje filmove. Bio je majstor psihološke karikature: likovima je davao dopadljivost i karakterističnu individualnost, a situacijama maksimum duhovitosti i uverljivosti.

 

 

PROGRAM:

1001 CRTEŽ  (1960, 14’)

Režija: Dušan Vukotić

Produkcija: Zagreb Film

U ovom dokumentarno-animiranom ostvarenju, s kraja središnjeg dela opusa svetskog velikana animiranog filma Dušana Vukotića, ostvaren je, možda, najneobičniji ali i najdirektniji prelaz između stvarnosti i fantazije. Autor je tu magičnu sponu, ne samo ironičnog gega radi, našao u prenatrpanom velegradskom tramvaju, koji sporim kretanjem zakrčenim ulicama ne oduzima dragoceno vreme samo domaćici, poslovnom čoveku ili turisti, nego i samozatajnom stvaraocu, kojeg igra Vukotićev kolega, tada mladi Borivoj Dovniković.

 

CEREMONIJA  (1965, 03′ 36”)

Scenario, režija i animacija: Borivoj Dovniković Bordo

Produkcija: Zagreb Film

Pred zidom se grupa od šest ljudi namešta kao za fotografisanje. Čitavim tim ceremonijalom rukovodi sedmi, koji (kao fotograf) proverava kroz prste kompoziciju, rukama daje uputstva za pregrupisanje. Kompozicija je u redu. Kamera švenkuje u stranu i otkriva vod vojnika s puškama na gotovs…

 

ZNATIŽELJA (1966, 08′ 09”)

Režija i animacija: Borivoj Dovniković Bordo

Scenario: Borivoj Dovniković Bordo, Dragutin Vunak

Produkcija: Zagreb Film

Animirani film o znatiželji, za koju do danas nije pronađen lek.

 

KREK  (1967, 10′)

Režija i animacija: Borivoj Dovniković Bordo

Scenario: Zlatko Grgić i Borivoj Dovniković Bordo

Produkcija: Zagreb Film

Mladić nosi sa sobom u vojsku najboljeg prijatelja, žapca Kreka. Strogi kaplar pokušava da slomi junakov duh i od njega napravi pravog, bezdušnog vojnika, no žapčevo glasanje označava kontakt sa životom i humanošću.  Film je osvojio „Srebrnog medveda“ na festivalu u Berlinu i prvu nagradu u Gabrovu (Bugarska).

 

 

PUTNIK DRUGOG RAZREDA (1974, 11’)

Scenario i režija: Borivoj Dovniković Bordo

Animacija: Borivoj Dovniković Bordo, Turido Pauš, Zvonimir Delač

Produkcija: Zagreb Film

Za vreme putovanja vozom u drugoj klasi, usamljeni putnik neuspešno pokušava da se zbliži sa nizom neobičnih saputnika… Film je osvojio prvu nagrada za film duži od tri minuta na Svetskom festivalu animiranog filma u Zagrebu i Srebrnu medalju za animirani film na Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu.

 

LJUBITELJI CVIJEĆA (1970, 10′)

Scenario, režija i animacija: Borivoj Dovniković Bordo

Produkcija: Zagreb Film, Corona Cinematografica

Cvećaru posao ide loše sve dok ne počne da prodaje cveće koje eksplodira…

 

 

 JEDAN DAN ŽIVOTA  (1982, 10′)

Scenario, režija i animacija: Borivoj Dovniković Bordo

Produkcija: Zagreb Film, Kinematografi

Usamljeni fabrički radnik živi monotonim životom, sve dok ne sretne prijatelja koji ga nagovori da dosadu utopi u alkoholu… Film je osvojio Zlatnu medalju za animirani film na Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu  i nagradu „Srebrni Hugo“ na međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu.

 

 

ČUDNA PTICA  (1969, 10′)

Režija: Borivoj Dovniković Bordo

Scenario: Borivoj Dovniković Bordo, Dragutin Vunak

Animacija: Vjačeslav Katjonočkin

Produkcija: Zagreb Film, Sojuzmultfilm Moskva

U ptičjoj koloniji dogodilo se nešto neobično: jednoj ptici iz jajeta se izlegao — budilnik. Sve bi bilo dobro, da se jednog dana budinik nije pokvario…

 

TIŠINA (2009, 8′ 24”)

Scenario i režija: Borivoj Dovniković Bordo

Animacija: Borivoj Dovniković Bordo, Pavao Štalter

Produkcija: Zagreb Film

Šta se događa kada gluvonema osoba iznenada dobije sluh?

 

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

www.martovski.rs

Komentari