[69. MARTOVSKI FESTIVAL] Izbor filmova: Mediteran Film Festival

Mediteran Film Festival održava se u Širokom Brijegu (BiH) već 23 godine i jedan je od najstarijih festivala dokumentarnog filma u regionu. Takmičarski program predstavlja filmove nastale u produkciji ili koprodukciji neke od zemalja Mediterana. Publika 69. Martovskog festivala imaće priliku da u Domu omladine Beograda 31. marta od 19:30 časova pogleda neke od najboljih filmova iz programa ovog festivala u prethodnih nekoliko godina, a naš gost biće Tomislav Topić, direktor MFF-a.

Foto: Promo Mediteran Film Festival

 

Mediteran Film Festival, pored takmičarskog ima i bogat prateći program koji obuhvata revijalne projekcije filmova, promocije knjiga s filmskim temama, okrugle stolove na temu dokumentarizma, itd, ali i turističke sadržaje (obilasci najzanimljivijih mesta u Hercegovini koja mogu poslužiti kao lokacije za snimanje filmova, gastro i enološka ponuda…). U sklopu festivala organizuje se filmska radionica, a MFF učestvuje i u produkciji ili koprodukciji dokumentarnih filmova.

 

PROGRAM:

ERTEBIZ / HEURTEBISE
2020 / 20’
Španija
Režija: Elisa Torres, Octavio Guerra

Vetrovi snažno duvaju u Ertebizu, rodnom mestu Alis. Ovo je njoj poslednje leto, dok je za njenog praunuka Darija prvo u životu. Jedan život se primiče svom kraju, drugi tek počinje. Jedna kuća, tri žene, beba i more.

PAKAO / EL INFIERNO / HELL
2019 / 23’
Španija
Režija: Raul de la Fuente

Čenu je rastao na ulici i prvi put je u sukob sa zakonom ušao sa svojih 15 godina. I tako je dospeo pravo u pakao: zatvor za odrasle Pademba u Fritaunu. Zapovednik pakla je g. Sila i tu se nada gubi. Čenu izlazi odatle posle četiri godine. Sada želi da se vrati.

GROBLJE / CAMPOSANTO / GOD’S ACRE
2018 / 24’
Španija
Režija: Pablo Adiego Almudevar

Jedan starac je poslednji stanovnik planinskog sela. Iz dana u dan iz svoje kuće gleda propadanje mesta koje je nekada bilo puno života. Naš junak se upušta u razgovor sa svojim nemim susedima; razgovor sa smrću: pitanje i odgovor.

BORBA S BIKOVIMA / TAUROMACHY
2017 / 28’
Španija
Režija: Jaime Alekos

Film nam pruža jedinstven uvid u borbu s bikovima: iz perspektive bika kao svesnog bića. Sniman tri godine u Španiji, prikazuje posledice koje imaju životinje nakon borbe u areni, pokazuje empatiju prema njima kroz njihove izraze lica, govora tela i reakcija.

 

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

 

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

www.martovski.rs

Komentari