[69. MARTOVSKI FESTIVAL] Promocija: Filmski časopis FILAŽ

Učestvuju: Srđan Savić, urednik časopisa i direktor Niškog kulturnog centra i Dejan Dabić, pokretač i član redakcije časopisa, umetnički direktor Martovskog festivala

Filmski časopis FILAŽ je periodična publikacija namenjena izučavaocima i ljubiteljima sedme umetnosti, ali i svima onima koji su zainteresovani za odnose filma i drugih umetnosti i medija.

 

Prvi broj pojavio se krajem 2009. Izlazi dva puta godišnje, a svaki broj je usmeren na najaktuelnija dešavanja u svetu filmske umetnosti. Sastoji se od nekoliko stalnih rubrika, koje su tematske celine usmerene na neka od najvažnijih pitanja u domenima filmske kritike, istorije i teorije: „Zumiranje” donosi tekstove posvećene najraznovrsnijim kinematografskim temama, odnosno fenomenima u sferama istorije i teorije filma, sociologije i psihologije filma i filmske estetike; „Krupni plan” čine autorski intervjui s poznatim savremenim filmskim autorima i filmolozima; u „Rakursima” se prezentuju kritički prikazi najaktuelnijih filmskih ostvarenja iz Srbije i sveta, s posebnim akcentom na dela koja su višestruko nagrađivana na festivalima i od strane nacionalnih akademija; „Far” sadrži ozbiljne analitičke izveštaje sa filmskih festivala u domaćim, regionalnim i svetskim okvirima; „Kinopis” predstavlja najnovija izdanja u oblasti filmske literature kod nas i u svetu. Saradnici su najeminentnija kritičarska imena iz Srbije i okolnih zemalja.

U okviru festivala biće promovisan br. 16/17: OSVRT NA TRETMAN DOKUMENTARNOG FILMA U FILMSKOM ČASOPISU FILAŽ.

 

Srđan Savić (Niš, 1973) diplomirao na Studijskoj grupi za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta. Autor je književno-filmske studije „Onjegin“ (Niški kulturni centar, 2007). Pokretač je i urednik filmske edicije „Kinogram“ pri Izdavaštvu Niškog kulturnog, edicije „Omnibus“, kao i edicije „Panteon“). Sa D. Dabićem koautor je publikacije „Pedeset godina – vodič kroz Filmske susrete u Nišu (1966–2015)“. Tekstovi o filmu su mu zastupljeni u antologiji „Svetlo sa tvrđave – niški filmski kritičarski krug“ (YU film danas 92/93) priređivača S. Franića. Tekstove o filmu i književnosti publikovao je u Filažu, YU filmu danas, Novom Filmografu, Kinoteci, Gradini, Politici, Književnoj reči, Presingu, Niškom analitičaru, Narodnim novinama, Slovu… Pokrenuo je nišku Međunarodnu koloniju filmske kritike. Direktor je Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu.

 

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

 

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari