Sve je spremno za početak 69. Martovskog festivala!

Na konferenciji za medije u Domu omladine Beograda najavljen je početak 69. Martovskog festivala, koji će biti održan od 29. marta do 2. aprila. Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko takmičarskih kategorija, kao i revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“. Planirane su brojne tribine, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

 

Na konferenciji za medije u Domu omladine Beograda učestvovali su Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora Martovskog festivala; Nenad Dragović, v. d. direktora Doma omladine Beograda; Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala; Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, i Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

 

Sve pripreme urađene su po planu i Grad Beograd je spreman za 69. Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, čije je otvaranje planirano za sutra, izjavio je pomoćnik gradonačelnika i predsednik Odbora Martovskog festivala Andreja Mladenović.

Mladenović je rekao da je siguran da će publika uživati u jednom sjajnom programu koji su pripremili umetnički direktor, selekciona komisija i žiri.

– Grad se u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, Filmskim centrom Srbije, prijateljima festivala, sponzorima i Domom omladine, kao organizatorom ovog našeg najdugovečnijeg festivala dokumentarnog filma, potrudio da sve pripreme budu urađene po planu kako bi ova manifestacija mogla sutra da počne – rekao je Mladenović.

 

On je tom prilikom predstavio ovogodišnjeg dobitnik nagrade za životno delo 69. Martovskog festivala profesora Nikolu Lorecina, dodavši da je Odbor tu odluku doneo jednoglasno na predlog umetničkog direktora festivala.

Prof. Nikola Lorecin zahvalio je na priznanju za životno delo i podsetio da se tokom cele svoje karijere borio da dokumentarni film bude sve samo ne puko preslikavanje stvarnosti.

 

Nenad Dragović zahvalio je Gradu, Sekretarijatu za kulturu, Ministarstvu kulture i informisanja, Filmskom centru Srbije, kompaniji „Lukoil”, Austrijskom kulturnom forumu i drugim institucijama i ustanovama koje su pružile podršku organizaciji Martovskog festivala.

Prema rečima Dejana Dabića, ove godine biće vraćen format razgovora sa autorima i to će biti realizovano svakog dana od srede do subote, sa početkom u 12 časova, u holu Doma omladine. Takođe, kako je rekao, učesnicima će biti ponuđene razne radionice i biće organizovana tribina pod nazivom „Uticaj filma i drugih vizuelnih ostvarenja na porodično nasilje”.

Gordan Matić je izrazio zadovoljstvo saradnjom između Filmskog centra i Martovskog festivala, a Adrijan Fajks je izjavio da Austrijski kulturni forum sa zadovoljstvom podržava Martovski festival i zahvalio domaćinima na dobroj organizaciji.

 

 

**********************************************

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

 

www.martovski.rs

 

Tekst & Foto: Beoinfo & DOB

Komentari