[69. MARTOVSKI FESTIVAL] Promocija knjige „Negovana divljina – Film i alternativni film“ Bojana Jovanovića

U okviru 69. Martovskog festivala biće predstavljena knjiga „Negovana divljina – Film i alternativni film“ Bojana Jovanovića, o kojoj će, pored autora, govoriti i Ivan Velisavljević, filmolog, Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala i Miroljub Stojanović, Filmski centar Srbije.

 

Knjiga „Negovana divljina – Film i alternativni film“ (DKSG, 2020.) Bojana Jovanovića obuhvata eseje, intervjue i autorizovana izlaganja Bojana Jovanovića na teme svog bogatog filmskog opusa, alternativnog i eksperimentalnog filma, filmske subverzivnosti i oniričnosti, odnosa alternativne i oficijelne kinematografije, ali i šire gledanih kodova ovih dveju kultura. Knjiga sadrži i Jovanovićeve eseje o Endiju Vorholu, Džonu Džostu, Andreju Tarkovskom, R. V. Fasbinderu…

 

Bojan Jovanović rođen je 1950. godine u Nišu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao antropologiju i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i radeći u Balkanološkom institutu SANU stekao zvanje naučnog savetnika.

Snimio je preko 40 alternativnih filmova, mnoge u produkciji Akademskog filmskog centra Doma kulture „Studentski grad“. Najvažniji filmovi: „TV je bioskop u koji odlazim sedeći u dvorištu“ (1974), „Teleteka“ (1975), „Pronađeni kanal“ (1975), „Egzodus“ (1976), „Medium“ (1977), „Početak“ (1978), „Razmišljanje oka“ (1979), „U nastajanju“ (1980), „Lenon“ (1981), „Previranje“ (1982), „Devičanski dar“ (1982), „Praznik“ (1983), „Prizori koji su pojeli sebe“ (1984), „Proces“ (1986), „Emisija“ (1986-87), „Otkucaji tempiranog vremena“ (1988). U okviru produkcije TV Novi Sad režirao je filmove „Život je san“ (o Andreju Tarkovskom) i „Kolektivno nesvesno“ (o Karlu Gustavu Jungu). Za svoje filmove dobio je najznačajnije domaće i strane nagrade.

 

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

 

Komentari