[69. MARTOVSKI FESTIVAL] Promocija DVD izdanja: SRPSKI ANIMIRANI FILM 4

U okviru 69. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma biće predstavljeno četvrto DVD izdanje posvećeno animiranim ostvarenjima srpskih autora, koja su nastala u periodu od 1985. do 1992. godine. Izdavači su Martovski festival i Jugoslovenska Kinoteka, pokrovitelj je grad Beograd, a urednici izdanja su Božidar Zečević i Rastko Ćirić. Publika će imati priliku da u petak, 1. aprila od 19:30 časova u sali Amerikana DOB pogleda svih 8 filmova sa ovog DVD-ja.

 

 

Dok sredinom osamdesetih Dunav film još uvek okuplja najvažnije autore animacije, godine 1988. u okrilju Avala filma, čiji je direktor tada bio režiser Branko Baletić, Ranko Munitić (1943–2009), Vera Vlajić i Rastko Ćirić osnivaju studio za autorski animirani film pod nazivom AAA – Avalin atelje animacije. Na prethodnom disku dominantan autor bio je Dušan Petričić, a na ovom su sa po dva filma zastupljeni Vera Vlajić i Rastko Ćirić: prva dva za Dunav film, a potom za Avala film, odnosno za Avalin atelje animacije. Nažalost, AAA neće biti dugog veka. Radikalne promene u zemlji odrazile su se i na animaciju: Avala film je prodat i transformisan u Avala film International, a novi studio za animaciju prestao je da postoji. Producirao je samo nekoliko filmova, među kojima su „Zvezdana noć“ i „Ale i bauci“ bili najuspešniji na festivalima. Još jedan grad i producent prisutni su na ovom izboru, a to je Pan film iz Pančeva sa filmom „Put“ Stevice Živkova. Međutim, ovaj film ne pripada periodu kojim se bavi ovaj izbor – izrađen je 1978. godine i tada odmah bio zabranjen: nije dobio „odobrenje za javno prikazivanje”, tako da je premijerno prikazan na Martovskom festivalu tek 1990. godine. Godina 1992. je poslednja u kojoj će se filmovi „odobravati za javno prikazivanje”, što je bio eufemizam za cenzuru. To je godina u kojoj je počeo rat na području Jugoslavije. Poslednja dva filma u ovom izboru, iz 1992. godine, već pripadaju prvim ostvarenjima u produkciji privatnog Bikić studija koji je osnovao dizajner i animator Veljko Bikić (1951–1998). Na prethodnom disku prikazana su dva njegova autorska filma rađena za Dunav film.

 

HIROMANTIJA (Dunav film, Beograd, Vera Vlajić, 2:55 / 1985)
TANGO REGTAJM (Dunav film, Beograd, Rastko Ćirić, 8:00 / 1985)
BLIZANCI (Dunav film, Beograd, Zoran Jovanović, 8:25 / 1986)
ZVEZDANA NOĆ (CFS Avala film, Beograd, Vera Vlajić, 5:00 / 1988)
ALE I BAUCI (CFS Avala film, Beograd, Rastko Ćirić, 9:00 / 1989)
PUT (Pan film, Pančevo, Stevica Živkov, 4:45 / 1990)
ALHEMIČAREV SAN (Jugoexport Avala film International i Bikić studio, Beograd, Ranko Radovanović, 11:00 / 1992)
ŠIZIF (Jugoexport Avala film International i Bikić studio, Beograd, Vladimir Stanić, 2:00 / 1992)

Ukupno: 51’

 

**********************************************

Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

 

Komentari