Radionica: Naučili smo od dece (kako da predstavimo dečije pozorište)

Organizacija: ASITEŽ centar Srbije (Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade), u okviru kampanje Povedite dete u pozorište povodom kojom obeležava i slavi 20. mart Međunarodni dan pozorišta za mlade.

Autorka i voditelj: Marijana Cvetković.
Ukoliko ste zainteresovani za učešće, pošaljite mejl Sekretaru ASITEŽ-a Srbije Jovani Savić na assitejsrbija@gmail.com najkasnije do ponedeljka 20. marta 2017. u 12.00 časova.

Ideja ove mini-radionice je da istražimo kako da se jedno dečije pozorište ili dečiji program,predstave različitim sredstvima i jezikom koje dečija pozorišta inače gaje da bi podstakla dečiju maštu, kreativnosti, radoznalost, interes i ljubav prema umetnosti i sve druge važne stvari za koje su pozorišta nezamenjiva.

Motiv za pravljenje ovakve radionice dolazi iz činjenice da se pozorišta u kojima se radi sa decom i za decu često predstavljaju na nemaštovit i način stran onome što ona inače rade.

Kroz nekoliko primera i praktičnih vežbi pokušaćemo da identifikujemo elemente koji nam mogu pomoći da napravimo sliku i priliku naših pozorišta koja će biti povezana sa onim što pozorište radi i koja će uvek i svuda, bez obzira kome se obraća, glasno govoriti koliko su dečija pozorišta važna mesta naše zajednice.

Za radionicu su potrebni maštoviti, slobodni i radoznali pozorišni radnici i radnice – direktori/direktorke i upravnici/e, sekretari/ke, reditelji/ke, glumci/ice, lutkari/ke, organizatori/ke, producenti/kinje, prodavci/ačice karata, razvodnici/e… i svi drugi koji ponekad predstavljaju svoje pozorište. Oni će najbolje znati šta to čini njihovo pozorište jedinstvenim i šta od toga treba da se nađe u njegovoj prezentaciji.

Pored ovog kreativnog dela, prikupićemo i sva važna pravila dobre prezentacija koja ne smemo da zaboravimo ako želimo da nas drugi dobro razumeju.

Komentari