Radionica digitalne fotografije: Nesaslušane priče

Organizacija: Centar za kulturnu dekontaminaciju, u saradnji sa Domom omladine Beograda

Radionicu vodi: Stefana Savić, fotografkinja, umetnica, predavačica, NOVA akademija umetnosti. Zbog ograničenog broja učesnika prijave su obavezne slanjem poruke na: info@czkd.org do 12. maja 2017. Učešće je besplatno!

Danas, kako bi se napravila dobra fotografija, sve što je potrebno je telefon sa kamerom i malo entuzijazma. Cilj radionice digitalne fotografije je da razvije osnovne fotografske veštine kroz integraciju tehničke studije, estetske i tehničke analize, razgovor o različitim aspektima fotografije – od foto-šopa do šera.

 

U toku 5 dana trajanja radionice, 15 učesnika će raditi zajedno, na stvaranju sadržaja, razmenjivaće iskustva, znanja, ali i upoznavati se bolje sa kulturom i vrednostima obe ciljne grupe. Radionica će pokriti osnove digitalne SLR, digitalno snimanje, osvetljenje, kompoziciju, tehnike i obradu fotografije. Snimajući zadatak za učesnike na kraju radionice biće fotografije na temu procesa integracija u novoj/poznatoj sredini, a njihov sadržaj će nam omogućiti da predstavimo uzbudljive priče, osećanja i istorije koje oblikuju našu sadašnjost, a koje će činiti deo velike onlajn izložbe.

 

Poreklo pripadnika zajednica je nevažno u svakodnevnom životu, što predstavlja bitnu karakteristiku uspešnih zajednica.

Iako je kultura važan deo svakodnevnog društvenog života, retko se smatra jednim od osnovnih alata za suzbijanje i sprečavanje rasizma, ksenofobije i netolerancije.

 

U okviru projekta SOKAK kroz aktivnosti u oblasti kulture i umetnosti otvaramo prostor za otvoreni dijalog i integraciju migrantske i lokalne zajednice, kako bi se gradili pozitivni narativi za podsticanje interkulturnog dijaloga i međusobnog razumevanja, te podigao nivo svesti u lokalnim zajednicama o njihovim novim susedima. Našim aktivnostima obraćamo se direktnim potrebama migranata dajući im prostor da se izraze, da daju glas kreativnosti i imaju pravo glasa u sredini označenom “izbegličkom krizom”.

U prošlosti su izbeglice putovale s koferima, danas putuju noseći mobilne telefone, kao nekom vrstom digitalnog prtljaga. Mobilni telefon je nezamenljivo sredstvo za opstanak u migraciji, jer se koristi za kretanje između svetova, za prevođenje jezika, za slanje poruka porodicama kući, za pravljenje planova za budućnost koristeći mreže u zemljama destinacije.

 

Aktivnost projekta „Nesaslušane priče” – radionice digitalne fotografije zasnovana je na ideji interakcije mlađih generacija – migrantskih zajednica u kampovima i njihovih vršnjaka iz lokalnih sredina, kroz medij mobilnog telefona, kao glavnog komunikacionog alata mlađih generacija u celom svetu. Cilj radionice je razvijanje osnovne fotografske veštine kroz analize i razgovor o različitim aspektima fotografije.

 

Na fotografiji: Donya Kashkooly (Iran)

 

Komentari