17. Bitef Polifonija 2016. // Kreativna radionica fizičkog teatra (devised work)

ASSITEJ Srbija udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade Beograd, Srbija u saradnji sa Dora Theater Company i Ma Company Tokyo, Japan organizuje i poziva na radionicu fizičkog teatra i prezentaciju procesnog rada na predstavi “Woven/Ayanasu”: “Suočavanje sa društvenim tabuima”. Autor i voditelj radionice Kenđiro Otani (Kenjiro Otani), Japan

Podrška: Japan Foundation Performing Arts – Japan Programme for Europe i Tokyo Metropolitain Fund

Radionica je deo programa 17. Bitef Polifonije 2016, pratećeg programa 50.Bitef festivala koju organizuje Centar za dramu u edukaciji i umetnosti – CEDEUM.

 

Radionica je otvorena za sve zainteresovane  studente  i diplomantie  glume i režije, plesače i performere,  dramske i pozorišne pedagoge, studente  i učenike završnih  razreda gimnazija koji studiraju  japanski  jezik i kulturu.  Onlajn prijave na  http://goo.gl/forms/ztKP9BB4V1o7S5vi1 broj učesnika ograničen, rok za prijavu do popunjenih mesta.

——————————————————————————————————–  

U okviru Balkanske turneje predstave  Woven /Ayanasu iz Japana koja se odvija u organizaciji ASSITEJ Srbije, autor predstave Kenđiro Otani (Kenjiro Otani), glumac i reditelj iz Japana,  održaće radionicu Suočavanje sa društvenim tabuima  i predstaviti procesni rad  koji je koristio u nastajanju predstave Woven/Ayanasu. Fokus je na neverbalnom izražavanju i Viewpoints tehnici američkog fizičkog teatra koja je inspirisana tradicionalnim japanskim pozorištem a koji  se ovde koristiti za propitivanje tabu tema koje se izbegavaju naročito u imaginativnom, neverbalnom teatru za decu i mlade. Učesnici  sami tokom radionice ističu i istražuju teme o kojima se u društvu uglavnom ćuti..

Radionica  traje 4 sata, sastoji od dva dela (po 90 minuta) sa pauzom za osveženje, uključujući i vreme za evaluaciju (20 minuta).

Prvi deo radionice istražuje metod i vokabular fizičkih izraza (gestovi, brzina kretanja, prostorni odnosi) dok se u drugom delu  govori o temama o kojima se uglavnom u društvu ćuti, temama koje se izbegavaju naročito u imaginativnom, neverbalnom teatru za decu i mlade. Traže se ključne reči i stvaraju slike kroz pokret. Potom se spajaju u scene o tabu temama koje su učesnici sami istakli tokom radionice.

“To je uvek tako impresivno, videti mlade umetnike koji sa nevericom gledaju rezultat koji je postignut i lakoću jezika koji nikoga  ne vređa niti ostavlja ravnodušnim. To vas stavlja u poziciju svedoka kada teatar  prelazi sve državne i svakojake druge granice.” (Kenjiro Otani)

Radionica je namenjena  mladim glumcima, rediteljima, dramskim pedagozima i studentima  završnih godina osnovnih i master studija japanskog jezika i kulture. Radni jezik je engleski/japanski.

Za učešće jepotrebno ispuniti onlajn formular na  http://goo.gl/forms/ztKP9BB4V1o7S5vi1.

Broj mesta učesnika je ograničen, prijave se primaju do popunjenih mesta.

Sutradan, 28.09.u 17:00 u Pozorištu lutaka “ Pinokio” biće odigrana predstava Ayanasu/Woven, u izvođenju Dora Theater Company & Ma Company, takođe kao deo Bitef Polifonije.

Za  besplatne karte za predstavu Ayanasu/Woven zainteresovani mogu poslati mejl na  assitejsrbija@gmail.comsubject: Karte za predstavu Ayanasu, u tekstu navesti ime na koje glasi rezervacija, email/mob kontakt i broj karata.

 

O predstavi

 

“Woven/Ayanasu”

Autor i reditelj: Kenjiro Otani / Kenđiro Otani

Muzika: Takuji

Izvođači: Kyoko Sato, Machiko Shozaki, Ryo Harada, Kazuya Furudate, Naoko Takeuchi, Masaki Haga

Projekat podržali: Japan Foundation Performing Arts -Japan Programme for Europe, i  Tokyo Metropolitain Fund

 

Neverbalna predstava za mladu publiku nastala kroz istraživački proces  na teme međusobnih odnosa i posledica katasrofalnog zemljotresa  2011. godine u Japanu. Ayanasu simbolizuje porodicu koja je nukleus svakog društva. Ključne reči  za polazište predstave su svakodnevica, sinhronicitet, uniformnost, sećanje, usamljenost, žalost, presija, nada. Predstava nosi snažnu poruku o osnovnim i trajnim vrednostima  koje se neguju u japanskom društvu,  o snazi i značaju emocionalne stabilnosti pojedinca, njegovih odnosa sa svetom i  načina na koji dolazi do nje – kroz zajedništvo.

 

Predstava traje 75 minuta

 

Teatar Dora osnovan je 1972 sa namerom da kroz  pozorišno delovanje  propituje teme mira i humanosti, i da se traga za odgovorima na pitanje šta danas znači živeti kao čovek u svetu koji se ubrzano menja.

 

 

Predstava je deo Balkanske turneje predstave Woven/Ayanasu u Srbiji i Hrvatskoj  koju organizuje  ASSITEJ Srbija u saradnji sa Dora Theater Company i Ma Company i uz podršku Japan Foundation Performing Arts – Japan Programme for Europe i Tokyo Metropolitain Fund. Partner u realizaciji turneje u pozorištima u Osijeku, Virovitici i Čakovcu je Hrvatski ASSITEJ centar  O Balkanskoj turneji više na https://www.facebook.com/events/1057897887592115/

 

Komentari