Radionica: OD KONCEPTA DO FOTOGRAFSKE PRODUKCIJE

PLATFORMA ZA FOTOGRAFIJU I VIZUALNE UMETNOSTI
Jednodnevna pripremna trening-radionica za fotografe i umetnike koji koriste fotografiju kao medij izražavanja
Radonicu vodi: Christine Ollier, članica TransEurope tima
Broj učesnika je ograničen na 16 mesta!

U organizaciji radionice učestvuju:
Beogradski mesec fotografije
Dom omladine Beograda
TransEurope Photo Project

Za informacije o prijavi na trening-radionicu, kao i uplatu (20 EUR), pogledajte http://transeuropephoto.eu/activities/concept-production-photographic-work/

Nakon odabira 16 učesnika/-ica, zainteresovani kandidati će biti dodani na listu čekanja.

Istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja, stručnjak za savremenu fotografiju, Christine Ollier, će voditi radionicu u kojoj će se fokusirati na proces razvoja fotografskog projekta, od početne ideje, do konačnog proizvoda. Svi učesnici će imati priliku da dobiju konstruktivne komentare, kao i integrisano mišljenje o svojim radovima.

Cilj radionice koju je osmislila Christine Ollier je da doprinese unapređenju veština i znanja učesnika, kroz objašnjavanje celokupnog procesa realizacije njihovog kreativnog rada. U obzir će se uzeti umetnički ciljevi učesnika, a detaljno će biti objašnjeni koraci koji vode do konačne selekcije radova za objavljivanje i izložbu. Štaviše, s obzirom na svoje zavidno iskustvo u razvijanju kulturne strategije, Christine Ollier će učesnicima ponuditi i analizu različitih načina i mogućnosti predstavljanja svojih radova galerijama, instuticijama, festivalima, itd.

Biografija:
Christine Ollier je istoričarka umetnosti i stručnjakinja u oblastima kulturne strategije, komunikacije i teritorijalnih politika. Osmislila je brojne monografske i tematske izložbe, kako u polju savremene umetnosti, tako i u polju fotografije. Nakon desetogodišnjeg perioda (1996-2006) tokom kojeg je bila su-osnivačica i direktorka galerije Les filles du calvaire u Parizu i Briselu, nastavila je samostalnu karijeru i posvetila se razvijanju kulturnih projekata, kustosiranju izložbi i objavljivanju kritika, kao i konsultantskom radu sa umetnicima i kolekcionarima. Kao stručnjak za savremenu fotografiju, dobija redovne pozive da učestvuje u žirijima, pregledima portfolija i radionicama. Govori engleski i francuski jezik.

Najnovije publikacije:
SMITH, Christine Ollier, “Juste entre nous“ kolekcija, André Frère Editions, oktobar 2017.
Noémie Goudal, tekst C. Ollier: Architecture and landscape at Noémie Goudal, RVDB Books, Paris 2017.
Lontano, Corinne Mercadier
, predgovor M. Poivert, tekst C. Ollier, katalog, Abbey of Jumièges, 2017.
Inventory and Perspectives of a “Perpetual Command”
, tekst C. Ollier u zbirci: State of the Places, Crossing of Looks on Heritage, Re-Inventory No. 1, Editions Loco, Paris 2017.
Fifty years of contemporary photography
, tekst C.Ollier u zbirci: Another history of photography, the collections of the French Museum of Photography, Editions Flammarion, Paris 2015.
The invention of an island, Thierry Fontaine
, tekst: C. Ollier, S. Njami, Loco Editions, Paris, 2014.
This Place Called Home, Matt Wilson
, tekst C. Ollier, Editions Filigranes, Paris, 2014.
Landscape Cosa Mentale, the renewal of the notion of landscape through contemporary photography
, tekst C. Ollier, predgovor J-C. Bailly, Loco Editions, Paris, 2013.

 

TRANSEUROPEPHOTO je nova evropska platforma namenjena profesionalnim fotografima i vizualnim umetnicima čije karijere su tek u nastanku, kao i onima koji su već afirmisani. Cilj platforme je da im omogući bolji pristup profesionalnim prilikama/umrežavanju, razvijanju veština putem novih tehnika i novih medija, kao i stvaranju uslova za intenzivniju transnacionalnu razmenu njihovih radova.

Transeurope projekat se odvija kroz saradnju Fundacion Contamporanea-PhotoEspaña iz Madrida, The Finnish museum of Photography u Helsinkiju i Euromare NPC u Atini, a omogućen je zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske Komisije i Creative Europe – Educational, Audiovisual and Culture izvršne agencije.

U periodu od dve godine (2017-2019), projektne aktivnosti će obuhvatiti:
– izradu i održavanje web platforme: www.transeuropephoto.eu
– 14 pripremih trening-radionica u 14 gradova EU
– preglede portfolija u tri partnerske zemlje (Španija, Finska, Grčka)
– master-časovi/konferencije, posete i susreti
– tri izložbe i prateći materijal (časopis/katalog).

Kratak pregled programa
Januar 2018 – April 2018.  Pripremne portfolio radionice u 14 zemalja, u različitim međunarodnim prostorima namenjenim za kulturu i fotografiju.

Maj 2018 – Juni 2018. Pregledi portfolija u Madridu, Atini i Helsinkiju, u kojima će učestvovati 63 osobe, i najmanje 210 fotografa/vizualnih umetnika.

Septembar 2018 – Novembar 2019.  Žiri vrši finalni izbor 30 radova koji će biti prikazani u okviru tri grupne izložbe, i takođe uključeni u časopis/publikaciju koji će biti pripremljeni kao prateći materijal.

Za sve dodatne informacije, budite slobodni da nas kontaktirate: athens@transeuropephoto.eu


Komentari