PREMIJERA FILMOVA POLAZNIKA RADIONICE ATELJEA VARAN NOVI SAD

Polaznici radionice prestižne francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan, koja je tokom prethodna dva meseca održana u Novom Sadu, premijerno će publici predstaviti svoje filmove na projekciji 3. septembra 2022. od 18 časova u Kulturnoj stanici Svilara, Novi Sad. Ulaz je slobodan.

 

Prijava na ovu značajnu radionicu dokumentarnog filma bila je otvorena za kandidate iz celog regiona, a nakon dva kruga intervjua odbrano je 10 učesnika/ca: Ana Dragić iz Beograda, Ana Raičević iz Sutomora, Andrej Zoraja iz Banjaluke, Ivan Praštalo iz Žitišta, Leona Jarikj iz Skopja, Mia Novaković iz Beograda, Mihajlo Ljubisavljević iz Sokobanje, Milena Petrović iz Beograda, Nenad Pržulj iz Beograda i Tamara Pavićević iz Podgorice. Oni su tokom intenzivnog sedmonedeljnog kursa snimali svoje kratke autorske dokumentarne filmove.

Glavni predavači bili su Jean-Noël Christiani iz Pariza, jedan od međunarodno najznačajnijih profesora dokumentarnog filma sa četrdesetogodišnjim iskustvom rada na radionicama Ateljea Varan i Dragan Nikolić, reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda. Supervizor montaže filmova polaznika bio je filmski autor i montažer Vladimir Šojat, a filmove su montirali Mina Petrović, Ema Teokarević, Aleksandar Stojanov, Goran Mijić i Jaroslav Kolar. Gostujući predavači bili su eksperti u različitim oblastima: reditelj i scenarista Želimir Žilnik, direktor fotografije Stefan Đorđević, dizajner zvuka Vladimir Živković, muzički producent i dizajner zvuka Peter Zirbs (Beč).

Glavno tehničko lice i podrška u svim aktivnostima tokom trajanja radionice bio je Branko Banjanin, kinooperater Doma omladine Beograda u penziji.

 

Radionica Ateljea Varan ugledne dokumentarne škole filma, koju je osnovao čuveni Jean Rouch, otac antropološkog i etnološkog filma, neguje „cinéma verité“ pravac dokumentarizma i prvi put je održana 1980. godine u Parizu. U Srbiji su do sada organizovane četiri radionice, a prethodni ciklus realizovan je tokom decembra 2021. i januara 2022. u Domu omladine Beograda. Filmovi polaznika radionice Ateljea Varan Beograd su sa velikim uspehom nastavili život pred publikom: prikazani su na nekoliko festivala, a ostvarenja dve autorke, Mine Vavan „Anatomija hipomanije“ i Hane Rastoder „Razglednica”, nagrađena su na 69. Martovskom festivalu.

 

Radionicu su organizovali: Atelje Varan Pariz, Dom omladine Beograda i Akademija umetnosti Novi Sad.

Realizaciju radionice su podržali: Francuski institut u Srbiji,  Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost,  Studentski centar Novi Sad, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Severne Makedonije i  Audio-vizuelni centar Republike Srpske.

 

*******************************

Ana Dragić je dugo želela da napravi jedan dokumentarni film, ali ipak debituje sa neočekivanim eksperimentom u okviru Radionice Varan.

Film „Bos u gradu“: Svakog jutra od 1978. godine Đorđe je opterećen samo jednom mišlju: kako da što pre stigne na Štrand.

O iskustvu učešća u radionici: Varan radionica je prostor gde se jednako podržavaju i prožimaju individualne i kolektivne ideje, znanja i ambicije. Rezultat je iznenađujuće drugačiji od inicijalne zamisli i inspiriše na sledeći korak.

 

Ana Raičević rođena je u Novom Sadu, student je treće godine slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

Film „Četvrt doma“: Između zgrada nekadašnje fabrike, dom pronalaze slikar Geza, njegove komšije, pas Don i mačka Rusja. Van njihovog mikrosveta promene se uveliko dešavaju, ali ne i unutar njega. Njihova svakidašnjica jednostavno ne veruje da sutra možda ne postoji.

O iskustvu učešća u radionici: Ova radionica bila je moj prvi direktan susret sa radom na filmu uopšte, pa tako i dokumentarnim. Ono što ga za mene čini posebnim jeste lepota povezivanja sa ljudima i njihovim naizgled običnim životima, koji kroz dokumentarni film dobijaju novu formu.

 

Andrej Zoraja je rođen 1999. godine u Banjaluci, gde trenutno završava studije produkcije na Akademiji umjetnosti. Ovo mu je prvi dokumentarni film.

Film „La Banda“: Ovu „bandu“, koju čine žene različitih svakodnevnica, na okupu drži jedna stvar – strast za muzikom.

O iskustvu učešća u radionici: Atelje Varan radionica je podjednako škola filma i škola života. Naučio sam da bolje slušam, zapažam, da imam više strpljenja i iniciram stvari izlaženjem iz zone komfora. Te stvari smatram pozitivnim, bez obzira da li se radi o snimanju filma ili bilo čemu drugom čime bih se bavio.

 

Ivan Praštalo iz Žitišta je student master studija srpske književnosti u Beogradu.

Film „Glavni pogon“: Svake noći oko dvesta autobusa se vraća u garažu. I dok većina njih jutrom ponovo izlazi na ulice grada, neki odlaze u radionice na popravke. U jednoj od njih nalazi se motorno odeljenje, u kojem se Milorad sa svojim timom stara da se autobusi što pre vrate u glavni pogon.

O iskustvu učešća u radionici: Radionica Ateljea Varan omogućila mi je da proverim i dopunim svoje predstave i znanja o dokumentarnom filmu i to na najbolji mogući način – kroz stvaranje filma.

 

Leona Jarikj je rođena 2003. u Skopju, za film je počela da se zanima sa 13 godina i odmah je shvatila da je to njena ljubav i budući poziv. Još uvek prolazi kroz „mutne vode“ adolescencije, pitajući se ko je, šta će i zašto, ali sigurno zna da će snimati filmove i serije.

Film „Život daske“: Film prati Timijeve letnje dane i daje uvid u užurbani život ovog veoma energičnog ruskog skejtera, koji kao da uvek ima više da kaže svojom daskom nego rečima.

O iskustvu učešća u radionici: Naučila sam mnogo, napravila i neke greške, upoznala predivne ljudi koji će mi biti dragi do kraja života. Iskusila sam šta znači snimati dokumentarni film i „upasti“ u nečiji život tražeći priču. Sve u svemu, jako mi je drago šta sam bila deo ove grupe i uspela da snimim film. Hvala svima: mentorima, kolegama i ljudima koji su pristali da ih snimam.

 

Mia Novaković rođena je 2001. godine u Beogradu. Završila je drugu godinu filmskih studija Strazburškog Univerziteta. Ovo je njen prvi dokumentarni film.

Film „Utopija“: Slikar Nikola Džafo provodeći leto u svojoj kući-ateljeu priča o svojoj mladosti. Društveno angažovani slikar pronalazi svoj mir u bašti na Petrovaradinu.

O iskustvu učešća u radionici: Za jedan dobar film zaista su dovoljni samo jedna kamera, bum i posvećenost autora. Na nama je kako baratamo sredstvima. Na ovoj radionici sam naučila da ograničenja oslobađaju.

 

Mihajlo Ljubisavljević rođen je 1999. u Parizu, tri godine je studirao ekonomiju, a potom se prebacio na filmsku umetnost. Ovo je njegov prvi film.

Film „Detlić“: Robert živi u Novom Sadu i duboko je povezan sa prirodom i Dunavom. Kroz dnevni život, uživanje i aktivizam, prikazuje nam probleme te reke i njene okoline.

O iskustvu učešća u radionici: Učešće u ovoj radionici pomoglo mi je da izađem iz svoje zone komfora i oslobodim se. Da napraviš film dovoljni su koraci kojima, kroz dokumentaran i realan pristup, Varan savršeno uči.

 

Milena Petrović je iz Rudne Glave, sela u opštini Majdanpek. Živi u Beogradu. Ovo je njen drugi film.

Film „Spomenik“: Priča o spomeniku koji još nije postavljen, a izaziva burne reakcije Novosađana.

O iskustvu učešća u radionici: Osim što sam stekla veštine i znanja o snimanju dokumentarnog filma, kroz rad ove radionice sam dosta naučila o sebi. Između ostalog, da želim da nastavim ovim da se bavim.

 

Nenad Pržulj rođen je 1999. u Beogradu, student je druge godine Akademije umetnosti na smeru Produkcija u umetnosti i medijima, kao i četvrte godine Fakulteta za medije i komunikacije na smeru Digitalne umetnosti, sa usmerenjem ka filmskoj režiji. Na istom fakultetu obavlja asistentsku funkciju studenta demonstratora i drži vežbe studentima prve godine.

Film „Moj crveni film“: Kontroverzni autobiografski dokumentarac o ličnim traganjima za ljubavlju, seksualnosti i svim derivatima koji stoje između ta dva pojma.

O iskustvu učešća u radionici: Kad pomislim na Atelje Varan, pomislim na jedan jako lep i jako mučan proces dolaska do kvalitetno snimljenih kadrova, koji zajedno trebalo da čine kvalitetno snimljen film. Uz mnogo korisnih saveta i usmeravanja mojih mentora, kao i mnogo ličnih posrnuća, pa podviga, zapamtiću ovu radionicu kao jedno prelepo, preteško i veoma korisno iskustvo, koje bi trebalo da bude nezaobilazno svakom ambicioznijem filmadžiji.

 

Tamara Pavićević je studentkinja na masteru filmske režije. Iza sebe ima nekoliko kratkometražnih filmova i video instalacija.

Film „Dom naših naroda“: Oko jedne od poslednjih sinagoga u Srbiji život teče za preostale Jevreje i sve ostale.

O iskustvu učešća u radionici: Atelje Varan me je oslobodio nedoumica u vezi sa bavljenjem dokumentarnim filmom i pokazao mi da za dobar film ne treba desetine članova ekipe i veliki budžet, već vaša znatiželja, posvećenost i trud. Nakon ove radionice imam više samopouzdanja za ozbiljnije upuštanje u dokumentarne vode.

Komentari