Uspeh filmova polaznika radionice Atelje Varan Beograd na 69. Martovskom festivalu!

U selekciji dokumentarnih filmova u trajanju do 50 minuta, na nedavno završenom 69. Martovskom festivalu takmičila su se dva ostvarenja nastala u sklopu prethodne Atelje Varan Beograd radionice i oba su osvojila nagrade! U pitanju su filmovi Mine Vavan “Anatomija hipomanije” i Hane Rastoder “Razglednica”. Nastali su tokom decembra 2021. i januara 2022. godine, u sklopu radionice prestižne francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan, koja je organizovana u saradnji Doma omladine Beograda, Francuskog instituta u Beogradu i Filmskog centra Srbije.

Foto: Stanislav Milojković

 

Film “Anatomija hipomanije”, o penzionisanom profesoru anatomije koji posvećuje svoj život istraživanju mozga dok se suočava sa izazovima življenja na anatomskom institutu, osvojio je nagradu kao najbolji dokumentarni film do 50 minuta. U obrazloženju žirija se navodi: “Ovaj dokumentarac prati jednog veoma posebnog i zanimljivog čoveka, na veoma ličan i intiman način, i uspeva da približi publiku njemu.”

 

Mina Vavan studira multimedijalnu režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Iza sebe ima nekoliko kratkih filmova. Ističe da je nakon učešća u Atelje Varan radionici njeno promišljanje dokumentarnog filma dobilo potpuno drugačiju perspektivu, a o nagradi kaže: “Hvala žiriju, ekipi filma i protagonisti prof. dr Slobodanu Marinkoviću, koji mi je dozvolio da tračak njegovog života prenesem na filmsko platno. Posebnu zahvalu dugujem radionici Ateljea Varan na kojoj je ovaj film nastao. Ovo je moja prva filmska nagrada i posebno mi je drago što sam je dobila baš na Martovskom festivalu.”

Mina Vavan, foto Stanislav Milojković

 

Film “Razglednica”, u režiji Hane Rastoder, dobio je nagradu za najbolji zvuk/muziku, a ravnopravno je dele autorka, koja je otpevala pesmu u filmu, i Peter Zirbs, dizajner zvuka. Kako je žiri 69. Martovskog festivala naveo, “kratki dokumentarac Razglednica je svojevrsni video esej, jedno veliko devojačko pismo o neostvarenoj i neizrečenoj ljubavi, koji bi bez promišljene upotrebe zvuka iskazane u a kapela otpevanoj pesmi U Stambolu na Bosforu bio neuporedivo siromašniji. Bez ijednog zvučnog efekta, koji bi samo upropastio postignutu atmosferu, pesma koju peva sama autorka podiže ovu priču na potpuno novi nivo, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Hana Rastoder je student četvrte godine Pozorišne režije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju i smatra da joj Varan radionica otkrila kako je dokumentarni film još jedna forma kroz koju je moguće baviti se poezijom. “Ovo je moj prvi film i prva nagrada. Znači mi što su određeni kvaliteti filma prepoznati i pohvaljeni, ali se pre svega nadam da je film uspeo da ostvari kontakt sa publikom”, ističe Hana.

Peter Zirbs, muzički producent i dizajner zvuka koji živi na relaciji Beč-Beograd, bio je jedan od gostujućih eksperata predavača u okviru Atelje Varan Beograd radionice, i zaslužan je za audio snimanje i dizajn zvuka u filmu “Razglednica”. Zirbs navodi da je za njega rad sa izuzetno motivisanim i talentovanim polaznicima bilo sjajno iskustvo, a nagrada 69. Martovskog festivala je došla kao najbolja moguća završnica radionice i dodaje: “Osvajanje nagrade za najbolji dizajn zvuka nije samo priznanje, već i pravi podsticaj za moj budući rad u domenu filmskog zvuka i muzike, što je jedno od mojih velikih interesovanja, pored glavne profesije muzičkog producenta.”

Peter Zirbs, foto Stanislav Milojković

 

Žiri 69. Martovskog festivala, koji je odlučivao o nagradama, radio je u sastavu: predsednik žirija Lordan Zafranović, reditelj i scenarista – Hrvatska, Hajnc Hermans, profesor dramaturgije kratkog filma – Nemačka, Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent – Srbija, Đanfilipo Pedote, producent i scenarista – Italija i Dragomir Zupanc, filmski i TV reditelj – Srbija.

 

Zainteresovani za novi ciklus radionice dokumentarnog filma Ateljea Varan, koja će biti održana u Novom Sadu od juna do avgusta ove godine, mogu se do 23. aprila prijaviti putem formulara na sajtu Doma omladine Beograda. Na radionicu mogu konkurisati kandidati starosti od 18 do 35 godina, koji su državljani neke od sledećih zemalja: Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Hrvatska, Albanija, Mađarska, Rumunija. Radionica je besplatna, sve troškove pokrivaju partneri projekta.

Tokom trajanja ove intenzivne radionice, 10 učesnika će savladati osnove snimanja dokumentarnog filma i načiniti prve korake ka tome da postanu nezavisni filmski autori. Nakon upoznavanja sa tehničkim aspektima snimanja filma, analize referentnih filmskih ostvarenja, nalaženja lokacija i pisanja scenarija, svaki učesnik će započeti snimanje sopstvenog kratkog dokumentarca na istu temu. Montaža (uz asistenciju profesionalnih montažera) će omogućiti uvid u važan odnos koji postoji između autora i montažera.

Radionicu organizuju Atelje Varan, Dom omladine Beograda i Akademija umetnosti Novi Sad, a realizaciju su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Institut français de Serbie, Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Komentari