Radionica Ateljea Varan u Domu omladine Beograda

Nakon dva kruga izbora kandidata iz Srbije i iz regiona za radionicu prestižne francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan, u Domu omladine Beograda počeo je rad sa polaznicima! 

  

U Srbiji je ovo četvrta po redu radionica Ateljea Varan, čuvene dokumentarne škole filma, koja neguje “cinéma verité” pravac dokumentarnog filma, a koju je osnovao čuveni Jean Rouch (Žan Ruš), otac antropološkog i etnološkog filma.

Za ovu radionicu prijavilo se 54 kandidata iz Srbije i regiona, od kojih je nakon dva kruga intervjua odbrano 10 učesnika. Oni će tokom intenzivnog sedmonedeljnog kursa podeljenog u dve faze snimati svoje autorske kratke dokumentarne filmove.

 

Foto: Stefan Đorđević

Polaznici ovogodišnje radionice dokumentarnog filma Ateljea Varan i Doma omladine Beograda su: Mina Vavan iz Sarajeva, Zoja Čvoro iz Banja Luke, Ilija Zeković iz Bara, Hana Rastoder iz Podgorice, Filip Lafazanovski iz Skoplja, Zvonimir Grujić iz Zagreba, Isidora Bulatović iz Kragujevca, Maja Milić iz Beograda, Uroš Bačinić iz Beograda i Tanja Drobnjak iz Beograda.

Glavni predavači na ovogodišnjoj radionici dokumentarnog filma su Jean-Noël Christiani iz Pariza, Sylvie Gadmer, montažerka iz Pariza i Dragan Nikolić, reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda, uz pomoć i podršku gostujućih predavača, bivših polaznika ove škole filma: rediteljke i producentkinje Mile Turajlić, reditelja iz Zagreba Ivana Ramljaka, te reditelja Mihajla Jevtića i Srđana Keče. Za osnovnu obuku i ovladavanje polaznika slikom i zvukom biće zaduženi direktor fotografije Stefan Đorđević i dizajner zvuka Vladimir Živković. Glavno tehničko lice i podrška svim aktivnostima tokom trajanja radionice biće Branko Banjanin, dugogodišnji kinooperater Doma omladine Beograda.

 

Foto: Stefan Đorđević

Radionicu organizuju Atelje Varan & Dom omladine Beograda, realizaciju su podržali: Filmski centar Srbije, Institut français de Serbie, l’Institut français et la Ville de Paris, Cinneret production, French CNC, Label Paris Europe.

Komentari