DŽEZ ZA DŽ: Viktor Tumbas Kvartet

Program koncertnog serijala „Džez za DŽ“ 10. septembra posvećen je studentima Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Ovoga puta u fokusu je Viktor Tumbas, student džez pevanja.

Ovaj perspektivni vokalista i kompozitor osnovao je 2018. prvi autorski bend, sa kojim je već imao više nastupa. Sa kvartetom, koji čine njegove kolege studenti FMU, Aleksa Milijanović za bubnjevima, Stevan Milijanović na klaviru i David Gegić na kontrabasu, Viktor će izvesti program koji čine autorske numere članova benda, kao i standardi u autorskim aranžmanima.

 

 

Viktor Tumbas rođen je u Somboru 1999. godine. Interesovanje za muziku i pevanje počeo je da pokazuje još u ranom detinjstvu. Sa sedam godina počinje da pohađa Osnovnu muzičku školu ,,Petar Konjović” u Somboru, na instrumentalnom odseku, modul violončelo. Srednju muzičku školu u svom rodnom gradu upisuje 2014. godine i pohađa isti modul. Treću godinu nastavlja u Srednjoj muzičkoj školi u Subotici, gde pored svog primarnog instrumenta pohađa privatne časove pevanja. Tokom srednje škole više puta je nastupao na takmičenju Dani muzike u Bačkoj Topoli, kao i na Festivalu Jazzik.

Foto: Tanja Maksimov

 

Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, odsek za Džez i popularnu muziku – modul Pevanje u klasi Vesne Petković, upisao je 2018. Iste godine osniva svoj prvi autorski bend Placid Bees, sa kojim nastupa na Novosadskom džez festivalu i Youth jazz and rock festivalu u Subotici, izvodeći obrade poznatih džez standarada i autorske numere. Na početku studija stupa u bend Oktatonik, čiji član je bio do 2019. Od kraja iste godine aktivno nastupa sa Bendom Vasila Hadžimanova.

********************************

Tokom prethodnih devet godina u okviru programa „DŽEZ ZA DŽ“ Dom omladine Beograda je organizovao brojne koncerate, kako već renomiranih umetnika, tako i mladih nada srpske džez scene. Svake godine posebno mesto u programu pripada studentima Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, čije koncerte DOB organizuje u saradnji sa ovom obrazovnom institucijom.

Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu (FMU) je osnovan 1937. godine, kao Muzička akademija sa 7 odseka, da bi u međuvremenu prerasla u instituciju koja danas, na osnovnim i Master akademskim studijama, organizuje nastavu na 13 studijskih programa.

Od školske 2011/2012. godine FMU je nosilac TEMPUS projekta, kojim se uvodi interdisciplinarnost u muzičke studije u zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa evropskim standardima. Ovaj projekat je, nakon višedecenijskih napora, omogućio osnivanje Katedre za džez i popularnu muziku (2012), koja ove godine obeležava 10 godina rada. Njeni članovi su Vladimir Nikolov (šef katedre), Aleksandar Cvetković (šef odseka), Luka lgnjatović, Dragan Ćalina, Vesna Petković, Novak Mijović, Vanja Kevrešan, Sava Miletić, lvan llić, Milan Nikolić i Anđelko Stupar. Kao gostujući profesori do sada su angažovani brojni istaknuti džez umetnici, među kojima su Džonatan Krajsberg, Vojan Zulfikarpašić, Mišel Hendriks, Simon Rihter, Stjepko Gut, Kristin i lngrid Jensen.

********************************

Dom omladine Beograda slavi deseti rođendan koncertnog serijala „DŽEZ ZA DŽ“!

Jednom nedeljno, u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će i ove godine imati priliku besplatno da čuju kvalitetne domaće džez izvođače mlađe generacije.

Ovaj ciklus koncerata pokrenut je 2013. godine sa ciljem da publici približi savremenu srpsku džez scenu, ali i da pruži podršku domaćim džez muzičarima. Osim što je svojevrsna najava Beogradskog džez festivala, u znaku kojeg je tradicionalno mesec oktobar, „DŽEZ ZA DŽ“ za cilj ima i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima.

Koncerti se održavaju subotom od 13 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, a u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Domu omladine. Ulaz je slobodan.

 

Komentari