38. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL

Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra 2022. predstavlja 38. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZBEATS“.

Pošto je proslavio 50 godina od osnivanja i uspešno prebrodio dve teške pandemijske godine, ne prekidajući niz festivalskih izdanja 2020. i 2021, Beogradski džez festival nastavlja da u punom sjaju predstavlja najbolje od savremenog džeza iz celog sveta. Pod sloganom JAZZBEATS na svom 38. izdanju ugostiće umetnike koji pomeraju granice džeza i donose žanrovsku raznolikost, unoseći novo uzbuđenje u ovaj muzički pravac. Kao otkucaji srca, ritmovi ove muzike nastavljaju da traju uprkos svemu, baš kao i Beogradski džez festival  – najstarija i najuglednija srpska džez manifestacija u međunarodnim okvirima.

U salama Doma omladine Beograda i MTS Dvorane biće održano 16 koncerata u okviru 6 programskih celina, sa preko 100 muzičara koji dolaze sa 5 kontinenata, uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih autora sa srpske džez scene. U programu je 5 koncerata srpskih umetnika – 1 solo nastup, 3 benda i 2 velika orkestra, što je rekordni broj u novijoj istoriji manifestacije, a koji reflektuje uspon srpskog džeza na globalnoj sceni, sa svakodnevnim priznanjima koje naši mladi umetnici dobijaju širom Evrope i sveta.

 

I dalje smo međunarodna muzička manifestacija sa cenama ulaznica koje su među najpovoljnijim u regionu! Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 38. Beogradskog džez festivala (trenutna cena je 6.000 RSD, komplet važi za 14 koncerata) i pojedinačne ulaznice (po cenama od 800 do 2500 RSD) su u prodaji na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda i onlajn.

 

 

Na Beogradskom džez festivalu ove godine će se predstaviti tri generacije umetnika. Naglasak je na mlađima, koji čine dve trećine programa: festival od svog obnavljanja 2005. svesno najviše podržava budućnost džeza, osećajući i vaspitnu ulogu koju kulturne manifestacije treba da imaju u podizanju mlađih generacija publike, kao i ulogu platforme za podršku mladim džez stvaraocima. U programu će biti zastupljeni i izvođači koji trenutno predstavljaju najaktuelnija imena u svetskim džez okvirima, kao i nekoliko renomiranih autora starije generacija, koji su bitno uticali na razvoj ovog žanra u 21. veku. Posebnu pažnju ove godine festival će pokloniti orkestarskom džezu, kroz nastupe tri velika ansambla, koja će publici pružiti odličan uvid u raznovrsnost big bend izraza u Evropi.

U svetlu globalnih dešavanja i u skladu sa preporučenim merama štednje, Beogradski džez festival, kao manifestacija finansirana iz javnog budžeta, prilagodio je svoju ponudu trenutnim mogućnostima. Ovogodišnji program kao i uvek nudi vrhunski umetnički kvalitet, ali sa još povoljnijim cenama ulaznica, što će ljubiteljima džeza omogućiti da posete više koncerata sa manje izdataka! I na taj način želimo da pokažemo svoju odgovornost prema džez sceni i vernoj publici, ali i svim poreskim obveznicima u Srbiji. Pozivamo širu kulturnu javnost da i ove godine bude deo jedne od najomiljenijih međunarodnih umetničkih manifestacija u Srbiji, koja se ponosi svojim umetničkim dometima, najmlađom džez publikom u Evropi i doslednošću u programskom konceptu koji slavi kreativnost i stvaralačku radoznalost muzičara sa svih meridijana.

*******************************************

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji 38. BDŽF su Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prijatelji 38. BDŽF su Lukoil, SOKOJ, DPC Networks.

38. BDŽF podržali: Ambasada SAD; Francuski institut u Srbiji; Italijanski institut u Beogradu; Austrijski kulturni forum; Ambasada Portugala i Institut Kamoeš; Zbigniew Seifert Foundation, Adam Mickiewicz Institute i Ministarstvo kulture i nacionalnog nasleđa Poljske; Ambasada Izraela, Collegium Hungaricum; Turistička organizacija Srbije; Turistička organizacija Beograda; Fakultet muzičke umetnosti; Muzička škola „Stanković“.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

38. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL // PROGRAM

 

Sreda, 26. 10. 2022.

Dom omladine Beograda, Velika sala

19:00 Schime & Muzikon (Srbija)

SERBIAN SHOWCASE:

21:00 Milena Jančurić Quintet (Srbija)

22:00 Aleksandar Jovanović Shljuka: Piano solo (Srbija)

23:00 Power NAP Trio (Srbija)

 

Četvrtak, 27. 10. 2022.

Dom omladine Beograda, Velika sala

19:00 Lytton/Vandermark/Wooley (Velika Britanija, SAD)

20:45 Steven Bernstein – Sexmob: 25th Anniversary Tour (SAD)

SEIFERT NIGHT: THE BEST OF POLISH JAZZ

22:30 Dominik Wania (Poljska)

 

Petak, 28. 10. 2022.

Dom omladine Beograda, Velika sala

19:00 HI5 (Austrija)

20:45 Avishai Cohen Quartet (Izrael)

22:30 Lars Danielsson & Liberetto: Cloudland (Švedska, Francuska, Velika Britanija)

 

Subota, 29. 10. 2022.

Dom omladine Beograda, Velika sala

19:00 Orchestre National de Jazz: Rituels (Francuska, Švedska, Belgija)

21:00 Immanuel Wilkins Quartet (SAD, Kanada)

 

Nedelja, 30. 10. 2022.

MTS Dvorana

19:00 Big Bend RTS & Omar Sosa Trio (Srbija, Kuba, Mozambik)

21:00 Nubya Garcia (Velika Britanija)

 

Dom omladine Beograda, Amerikana

22:30 Enrico Morello Cyclic Signs (Italija)

24:00 Luís Vicente Trio (Portugal)

 

***********************************

http://bjf.rs/

https://www.facebook.com/BelgradeJazzFest/

https://twitter.com/BGJazzFest

https://www.instagram.com/belgradejazzfestival/ 

 

Komentari