KONTAKT SPECIJAL: Oproštajni koncert grupe LAČNI FRANZ КОНТАКТ СПЕЦИЈАЛ: Опроштајни концерт групе LAČNI FRANZ

Legendarni Lačni Franz oprašta se od fanova regionalnom turnejom: “Došlo je vrijeme da se oprostimo na način kojeg naš brend i bend zaslužuju. Ove se jeseni serijom koncerata u regiji, pod zajedničkim nazivom VELIKO FINALE, opraštamo od svoje publike. Program koncerta izbor je pjesama sa svih naših albuma. U 43 godine karijere benda objavili smo 13 studijskih albuma, 2 živa albuma i 4 kompilacije. Odsvirali smo preko 2000 koncerata. Od 1.1.2023. Lačni Franz odlazi u povijest” – Zoran Predin.

 

Lačni Franz odlazi u istoriju. Legendarni slovenački novotalasni bend pod vođstvom Zorana Predina nakon 43 godine karijere prestaje sa radom. U isključivo autorskoj muzici u početnom razdoblju karijere mogli su se čuti uticaji lokalnog folk-nasleđa, džeza, elementi kabarea, bluza i bogatog iskustva angloameričkog art roka i post panka. Domaća kritika je njihovu muziku najčešće etiketirala kao kabare rok, dok im se danas pripisuje međunarodna etiketa hard-indi.

U bezvremenskim tekstovima pesama Lačnog Franza lirika Zorana Predina provocira ironijom i sarkazmom, nestašno prepliće erotiku sa politikom i društvene tabue sa crnim humorom. Većina tekstova je gotovo uvek dvosmislena, što im daje i prepoznatljivost i alibi.

,,Lačni Franz su, u ono razbarušeno vreme novog talasa, bili grupa koju su voleli zahtevniji. Njihove pesme su tražile izgrađen stav i uključen mozak. Zoran Predin je i od kritike i od kolega bio prepoznat kao jedan od najznačajnijih jugoslovenskih rok pesnika. Neka vrsta novotalasnog Arsena Dedića. Zbog tih pesama su pravi fanovi Lačnog Franza savladavali prepereku slovenačkog jezika. Jer vredelo je saznati šta se dešava unutar tema Ne mi dihat za ovratnik, Naj ti poljub nariše ustnice, Jebiveter, Čakaj me, Na svoji strani i večnog Praslovana” – Petar Janjatović, rok novinar.

Od 2014. godine Lačni Franz nastupa u podmlađenoj postavi: Anej Kočevar (bas), Luka Čadež (bubanj), Boštjan Artiček (klavijature) i Tine Čas (gitara), sveža su krv koja svira stare i nove pesme energijom Lačnog Franza iz osamdesetih, i pune žile kako najmlađe publike, tako i skeptičnih starih fanova.

U subotu, 1. oktobra 2022. Lačni Franz će svoje veliko finale podeliti sa publikom u Beogradu. Ulaznice su dostupne na Ticket Vision prodajnim mestima, kao i online na new.tickets.rs. Prvi, promotivni kontigent ulaznica košta 1.700 dinara, dok će redovna cena biti 2.000 dinara.

Veliko finale Lačnog Franza prvi je u nizu Kontakt Specijal serijala koji organizuju promoterska kuća Odličan Hrčak i Kontakt konferencija – najveća muzička konferencija u Srbiji, koja predstavlja platformu za jačanje kulturne infrastrukture regiona.

Komentari