DŽEZ ZA DŽ: Jovana Grubić Kvartet

Završni termin desete sezone koncertnog serijala „Džez za DŽ“, subota 1. oktobar, rezervisan je za nastup učenika džez odseka MŠ „Stanković“. Ove godine publici će se predstaviti kvartet talentovane gitaristkinje Jovane Grubić.

Članovi benda su Lav Vozlić (bas gitara), Nikola Šašković (klavir), Mihailo Novakov (bubnjevi), a posetiocima Doma omladine pripremili su repertoar sačinjen od poznatih bi-bap standarda, ali u novim aranžmanima pisanim specijalno za ovu priliku.

Jovana Grubić je učenica četvrte godina džez gitare u Muzičkoj školi Stanković. Do sada je svirala u nekoliko džez i fank sastava, a nastupila je na 37. Beogradskom džez festivalu 2021. godine sa Stanković All Stars bendom. Jovana Grubić Kvartet sastavljen je specijalno za nastup u okviru koncertnog serijala DŽEZ ZA DŽ.

********************************

Tokom prethodnih devet godina u okviru programa „DŽEZ ZA DŽ“ Dom omladine Beograda je organizovao brojne koncerate, kako već renomiranih umetnika, tako i mladih nada srpske džez scene. Svake godine posebno mesto u programu pripada  učenicima džez odseka MŠ „Stanković“, čije koncerte DOB organizuje u saradnji sa ovom obrazovnom institucijom.

Muzička škola „Stanković“ osnovana je 1911. godine, pod pokroviteljstvom Nj.V. Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Najpre je radila u okviru Pevačkog društva „Stanković“ (1881). Ime je dobila po kompozitoru Korneliju Stankoviću, koji je imao pionirsku ulogu u zapisivanju i harmonizovanju građanskih pesama i narodnih napeva. Kroz školu su prošli brojni priznati umetnici, kojima su predavali vrsni pedagozi i muzički eksperti. Prvi direktor bio je Stanislav Binički.

U školi je 1993. godine osnovan prvi odsek za džez muziku u jugoistočnoj Evropi, postajući primer mnogim institucijama u regionu. Profesorski kadar čine istaknuti domaći džez muzičari – Ivan Radivojević, Jelena Jovović, Nenad Petrović, Aleksandar Grujić, Predrag Revišin, Dušan Ivanišević i Nebojša Kostić, između ostalih. Mnogi učenici nastavili su svoje školovanje na prestižnim džez akademijama u inostranstvu, među kojima i Dušan Vukmirović, Petar Krstajić, Miloš Čolović, Ognjen Gotovčević i Katarina Kočetova. Mali sastavi formirani od polaznika škole više puta su učestvovali u pratećem programu Beogradskog džez festivala. Stanković All Stars, sastavljen od izabranih učenika i profesora sa odseka, prvi je ansambl škole koji je nastupio na glavnom programu ovog festivala, 2021. godine u uvertiri koncerta Azize Mustafazade.

********************************

Dom omladine Beograda slavi deseti rođendan koncertnog serijala „DŽEZ ZA DŽ“!

Jednom nedeljno, od 3. septembra 2022. u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci su i ove godine imali priliku besplatno da čuju kvalitetne domaće džez izvođače mlađe generacije.

Ovaj ciklus koncerata pokrenut je 2013. godine sa ciljem da publici približi savremenu srpsku džez scenu, ali i da pruži podršku domaćim džez muzičarima. Osim što je svojevrsna najava Beogradskog džez festivala, u znaku kojeg je tradicionalno mesec oktobar, „DŽEZ ZA DŽ“ za cilj ima i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima.

Koncerti se održavaju subotom od 13 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, a u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Domu omladine. Ulaz je slobodan.

Komentari