DŽEZ ZA DŽ: Filip Sokač Kvintet

U subotu 24. septembra, u okviru serijala „Džez za DŽ“ nastupiće još jedan mladi talenat domaće scene: saksofonista Filip Sokač, sa svojim kvintetom. U bendu su Lazar Šarenac – truba, Minja Mijušković – klavir, Milija Paunović – kontrabas i Časlav Šehović – bubnjevi. Program koji će svirati biće omaž hard-bap eri, pravcu džez muzike nastalom sredinom 50-ih godina 20. veka, koji se razvijao pod uticajem ritam i bluz, gospel i bluz muzike, posebno primetnim u sviranju saksofona i klavira.

 

Filip Sokač je student je druge godine Odseka za džez i popularnu muziku, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Luke Ignjatovića. Već ima značajno muzičko iskustvo, koje je izgradio nastupajući na brojnim renomiranim džez festivalima, kao i kroz saradnju sa eminentnim muzičarima domaće i svetske džez scene.

Foto: Duško Vukić

 

U okviru koncertnog serijala „Džez za DŽ“ nastupiće sa kvintetom koji čine mladi i perspektivni umetnici, takođe studenti FMU i učenici muzičke škole Stanković, koju je i Filip pohađao, u klasi profesora Nenada Petrovića. Za kontrabasom je iskusni Milija Paunović, a solista na trubi je Lazar Šarenac (klasa prof. Novaka Mijovića). Časlav Šehović je za bubnjevima (klasa prof. Herberta Pirkera, akademija u Lincu), dok je najmlađi član ovog kvinteta Minja Mijušković za klavirom (klasa prof. Aleksandra Grujića, MŠ Stanković).

Kvintet Filipa Sokača odabrao je kao pravac svog rada hard-bap i ovom prilikom sviraće poznate standarde velikana te ere, kao što su: Wayne Shorter, Freddie Hubbard, Benny Golson, Art Blakey… Ovaj pravac u džezu karakterišu jak ritam, emocija, uticaji bluza i melodične teme, što je i bio glavni motiv za ovu grupu mladih muzičara da svou muziku posvete hard-bap zvuku.

********************************

Dom omladine Beograda slavi deseti rođendan koncertnog serijala „DŽEZ ZA DŽ“!

Jednom nedeljno, u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će i ove godine imati priliku besplatno da čuju kvalitetne domaće džez izvođače mlađe generacije.

Ovaj ciklus koncerata pokrenut je 2013. godine sa ciljem da publici približi savremenu srpsku džez scenu, ali i da pruži podršku domaćim džez muzičarima. Osim što je svojevrsna najava Beogradskog džez festivala, u znaku kojeg je tradicionalno mesec oktobar, „DŽEZ ZA DŽ“ za cilj ima i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima.

Koncerti se održavaju subotom od 13 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, a u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Domu omladine. Ulaz je slobodan.

Komentari