Izložba “POD SJAJEM ŠEĆERNIH ZVEZDA” Zorane Stevanović

Šećer, u seriji radova na izložbi „Pod sjajem šećernih zvezda“ Zorane Stevanović, zauzima glavnu narativnu i fizičku funkciju. Aproprijacijom vizuelnih svojstva šećera umetnica izvodi radove koji akcentuju materijalnost predmeta, u presijavanju, topljenju i lepljivom svojstvu šećera. Radovi su prožeti nagonom za konzumacijom koji nas dovodi korak bliže zadovoljstvu.

Kroz odabir šećera kao gradivnog elementa koji u sebi ima već pregršt upisanih simbola i referenci, Zorana Stevanović ispreda narativ o svakodnevnom, koje ispod površine vrvi kako introspekcijom, tako i socijalnim fenomenima. U svojim radovima umetnica koristi autentične materijale poput bombona, ali i materijale koji kroz asocijativnost prenose privid jestivosti.

 

Pod sjajem šećernih zvezda

U svetu koji mi danas poznajemo, šećer zauzima svoje počasno mesto u kolektivnoj svesti kao opšta neophodnost. Skoro je nemoguće zamisliti život bez opojnosti šećera, koji je do te mere u upotrebi da se uzima zdravo za gotovo, njegova prisutnost je podrazumevana. Podjednako potreban, koliko i kontraverzan, u seriji radova Zorane Stevanović on zauzima glavnu narativnu i fizičku funkciju. Aproprijacijom vizuelnih svojstava šećera umetnica izvodi radove koji akcentuju materijalnost predmeta, u presijavanju, topljenju i lepljivom svojstvu šećera. Radovi su prožeti nagonom za konzumacijom koji nas dovodi korak bliže zadovoljstvu.

Slatkorečiv, Zorana Stevanović

Kroz odabir šećera kao gradivnog elementa, Zorana Stevanović ispreda narativ o svakodnevnom, koje ispod površine vrvi introspekcijom. U svojim radovima umetnica koristi autentične materijale poput bombona, ali i materijale koji kroz asocijativnost prenose privid jestivosti. „Pod sjajem šećernih zvezda” predstavlja jedan zaokružen koncept u kome se istražuje konzumiranje sopstvene slike, materijalnih dobara, i prehrambene robe. Poslednji stepen studije materijala ogleda se u video radu u kome umetnica lizanjem oblikuje kocke šećera. U sklopu izložbe Zorana Stevanović predstavlja seriju radova u kojima istražuje materijale koji se ne koriste u tradicionalnoj vajarskoj praksi. Time traga za načinima da predstavi svoju umetničku zamisao koja je često bazirana na sentimentalnoj introspekciji, ali i razlaganju estetske privlačnosti materijala.

U periodu kasnog kapitalizma, u kome je konzumacija izjednačena sa postojanjem i afirmisanjem svog postojanja, neophodno je fenomenološki istražiti šta se krije iza sjajnih prijemčivih objekata koji postaju predmet naše želje. Šećer u ovom pogledu ima zanimljiv položaj zbog brojnih mogućnosti simboličkog iščitavanja. U sklopu rodne teorije, šećer se može posmatrati kao nešto usko vezano za žensku privlačnost, „Slatka je kao šećer”, ali i nešto što je direktno reklamirano kao način da se ona osvoji. Kroz promociju ideje da se ženama kupuju slatkiši i bombonjere, stvara se neraskidiva veza između slatkih, ali štetnih poslastica, i onih koje su namenjene da ih konzumiraju. Radovi Zorane Stevanović, shodno njenom umetničkom maniru izgledaju fragilno, ali nikako neupadljivo. Istovremeno komuniciraju samorefleksiju umetnice koja ih stvara, ali i skrivene svetove predmeta koji se često vezuju za žensko iskustvo. U međuprostoru između materijalnosti i privida, želje i ispunjenja potrebe, kreiranja sebe i konzumiranja sebe, dela Zorane Stevanović stoje kao manifestacija navedenih tenzija.  Oslobođeni kritke i namere da nešto dokažu, radovi stoje kao samodovoljni markeri jednog fenomena u savremenom trenutku, a na posmatraču je ostavljeno da ih samo vizuelno upija.

Jovana Trifuljesko

 

Lizalice, Zorana Stevanović

******************************************

Zorana Stevanović rođena je 1999. godine u Leskovcu. Osnovne studije završila je 2022. na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Olivere Parlić, a potom Master studije 2023. na istom odseku.

Prvo samostalno izvođenje imala je 2023. godine, performansom „Valjam se u kešu“ u prostoru Flu open laba.

Izlagala je na brojnim grupnim izložbama: Izložba nagrađenih studenata FLU 2022/23, Galerija FLU; 51. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Dom omladine Beograda; Masterpieces V, Galerija U10; Pogledi 2022, Galerija SKUP, Pula.

Učestvovala je na Letnjoj školi ,,Art Salto’’ Univerziteta umetnosti u Beogradu 2023, kao i na Međunarodnoj studentskoj koloniji u Tršiću 2022.

Dobitnica je Velike nagrade ,,Rista i Beta Vukanović, slikari”,  za 2022/23. godinu, koju dodeljuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu.

U svojoj umetničkoj praksi koristi se različitim medijima, poput skulpture, instalacije, crteža i performansa.

Za sreću, Zorana Stevanović

[INTERVJU] Zorana Stevanović, umetnica: “Teme mojih radova proizlaze iz svakodnevice”

***************************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

 

Komentari