Izložba “DISTORZIJA” Nikolije Stanojević

Galerija Doma omladine Beograda predstavlja Nikoliju Stanojević kroz njenu prvu samostalnu izložbu pod nazivom „Distorzija“.  Predmet autorkinog umetničkog istraživanja je lik i pogled savremenog čoveka koji neminovno nastaje kao posledica njegove interakcije sa društvom. Predstavljeni likovi su izobličeni odrazi u ogledalu, maske koje se postepeno formiraju pod uticajem spoljašnjih faktora.

 

Nikolija Stanojević kroz svoje radove, blago iskrivljene prikaze, a koje ona naziva distorzijama, zapravo pokušava da bolje i dublje pronikne u karaktere ljudi. Nikome nije prijatno da prizna urušavanje društva u kojem živimo, poput sve većeg osećaja besmisla, entropije, materijalizma i manipulacije, koje dovodi do njegovog izobličavanja a posledično i samih pojedinaca. Likovi koji nastanjuju platna predstavljaju autorkine članove porodice, prijatelje i slučajne prolaznike.

Nikolija Stanojević, Politics (2021.)

Iza distorzije lica i dalje je postojan čovek, u čiju suštinu bića autorka nastoji da pronikne. Taj čovek je skriven iza različitih maski kojima je bol svima zajednička. Inspirisana stvaralaštvom Franciska Goje i Džejmsa Ensora u čijim radovima nalazimo motiv maske, Nikolija želi da razotkrije pre nego da dodatno prikrije realnost kakvom je ona vidi.

Nikolijin postupak je analitički. Posmatrajući svoje okruženje ona beleži saznanja o vremenu u kojem živi, istovremeno ga koristeći kao ogledalo za sopstvenu refleksiju, sa ciljem približavanja društvenoj i ličnoj istini. Kroz prizmu kritike ona daje prednost svom viđenju sveta, vođena principima humanosti i empatije. Uklanja društveno nametnute maske u kojem nam se pod okriljem „normalnosti“ poturaju sva izobličenja današnjeg življenja. U skrivenim detaljima, odsjajima čovekove trenutne spoljašnjosti, ona traga za očuvanim delovima njegove univerzalnosti.

Nikolija Stanojević, Untitled (2022.)

Nikolija Stanojević (2001, Valjevo), student je četvrte godine akademije Universität für angewandte Kunst u Beču. Prethodno je pohađala srednju Školu za dizajn u Beogradu. Mediji koje koristi u svom radu su video, animacija, fotografija, skulptura i slikarstvo. Poslednja serija radova “Distorzija” urađena je u mediju slikarstva. Glavni fokus njenog umetničkog istraživanja su životne situacije i analiza karaktera ljudi koje svakodnevno sreće. Kroz portrete karaktera pokušava da definiše realnost u kojoj živi.

Grupne izložbe:

„A collective image that covers every artist in a way“, Wienstation, Beč, 2023.

„Clean your room“, Universität für angewandte Kunst, Beč, 2023.

„Crime“, Sicc Zine Collective; Beč, 2023.

„The show must go on“, Universität für angewandte Kunst, Beč, 2023.

– „Izložba digitalnih grafika“, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd, 2022.

„Izložba digitalnih grafika“, Maglian campus, Divčibare, 2022.

„Reality and other possible things”, Universität für angewandte Kunst, Beč, 2022.

“The library of Babel”, Charim galerie, Beč, 2022.

– “Digitalna izložba”, Burgtheater, Beč, 2022.

– “Fulcrum”, Universität für angewandte Kunst, Beč, 2022.

– „Kaleidoskop“, Kuća kralja Petra, Beograd, 2022.

– „Autoportret“, Dorćol Platz, Beograd, 2022.

– „Japan“, IFAC – Kulturni centar, Tokijo, 2021.

***************************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

 

Komentari