Izložba “OPROŠTAJ I OPRAŠTANJE” Irene Simić

Izložbeni projekat „Oproštaj i opraštanje“ predstavlja razmišljanja, preispitivanja i sagledavanja događaja iz prošlosti: kako su ona sačuvana u sećanju, kakve slike ih definišu i koje asocijacije podstiču sećanja na njih. Kako je priroda sećanja u velikoj meri vizuelna, svaki trenutak prošlosti stvara određenu sliku zauvek utisnutu u podsvest.

Kroz stvaralački proces vrši se istraživanje u polju sećanja na doživljena iskustva koja su nesvesno potisnuta, kao i opraštanje od njih. U osnovi istraživanja događaja iz prošlosti prepliću se životne spoznaje koje kroz rad želim da odgonetnem, emotivno prihvatim i materijalno uobličim.

Radovi predstavljaju pokušaj materijalizacije osećaja, impresija, svega nematerijalnog; to su prikazi pokreta zarobljenog u trenutku, ideje vremena kao pojave koja je neuhvatljiva, i iskustava koja se brišu iz sećanja, a opet se neočekivano u nekoj pročišćenoj formi pojavljuju i naziru u svakom radu.

U procesu obnavljanja sećanja kroz opipljive forme, pojavljuju se i drugi aspekti, teme koje se razvijaju uporedo sa stvaranjem dela. To je, prvenstveno, saznanje da je sve podložno promeni. Osećaji, emocije i iskustvo, ma koliko u trenutku nastajanja bili jaki i dramatični, vremenom dobijaju neke druge dimenzije i intenzitet, menjaju oblik i drugačije se sagledavaju. Stoga temporalnost, prolaznost, brzina nastajanja i nestajanja postaju neki od ključnih pojmova koje istražujem u svom radu.

Irena Simić

 

******************************************

Irena Simić rođena je 1995. godine u Beogradu. Završila je osnovne i master studije na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića.

Izlagala je na više grupnih izložbi:

– “Biti prisutan” – Izložba crteža studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić”, 2021.

– 50. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti,  Dom omladine Beograda, 2022.
Lichtfelder – The end of language – Wittgenstein reimagined / Selected Artist, 2022.
– Skulptura 22 – Izložba vajara i vajarki Srbije, Umetnicki paviljon “Cvijeta Zuzorić’, 2022.

– Inter/Akcija 2022, Banja Luka,
– Inter/Akcija 2022, Galerija Kuće legata, Beograd

– Izložba “Skulptura”, Galerija Dimenzija, Beograd, 2023.

– Izložba 5 autora, Galerija Dimenzija, Beograd, 2023.

Izložba “Oproštaj i opraštanje” u Galeriji Doma omladine Beograda  je njena prva samostalna izložba.

***************************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

 

Komentari