GALERIJA DOMA OMLADINE BEOGRADA NASTAVLJA IZLAGAČKU SEZONU

Nakon kraće letnje pauze, Galerija Doma omladine Beograda nastavlja 58. izlagačku sezonu samostalnom izložbom umetnice Zorane Stevanović, koja nosi naziv „Pod sjajem šećernih zvezda“, a biće otvorena 5. septembra u 19 časova.

 

Kroz odabir šećera kao gradivnog elementa koji u sebi ima već pregršt upisanih simbola i referenci, Zorana Stevanović ispreda narativ o svakodnevnom, koje ispod površine vrvi kako introspekcijom, tako i socijalnim fenomenima. U svojim radovima umetnica koristi autentične materijale poput bombona, ali i materijale koji kroz asocijativnost prenose privid jestivosti.

Zorana Stevanović rođena je 1999. godine u Leskovcu. Osnovne studije završila je 2022. na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Olivere Parlić, a potom Master studije 2023. na istom odseku. U svojoj umetničkoj praksi koristi se različitim medijima, poput skulpture, instalacije, crteža i performansa.

Do kraja decembra meseca u Galeriji DOB, nakon Zorane Stevanović, svoje projekte predstaviće: Nikolija Stanojević, Jovana Janković, Marko Vučković, Strahinja Zoćević, Dejan Krstić, Milica Krstić i Katarina Živković.  Drugi deo sezone u 2023. godini obeležiće stvaralaštvo izrazito mladih vajara, slika i multimedijalnih umetnika, među kojima će biti i nekoliko prvih samostalnih izložbi.

 

Tokom prvih osam meseci 2023. godine u Galeriji Doma omladine Beograda realizovane su samostalne izložbe više umetnika/ca: Sare Marković, Magde Radojlović, Ivane Kucine, Petra Aleksića, Jelene Vučić, Darka Sretića, Pavla Radovića, Vanje Pašić, Ivane Papić, Marije Nikolić, Stefanie Veljković i Irene Simić; jedna grupna izložba Sande Črnelč, Elie Friganović i Dunje Karanović; kao i redovna godišnja Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Realizovane izložbe omogućile su uvid u raznovrsnost ideja, likovnog jezika, estetike i senzibiliteta navedenih stvaralaca, kao i u plodotvornost i kapacitete lokalne i regionalne umetničke scene. Galerija Doma omladine kao gradska institucija iskoračila je iz svojih lokalnih okvira sarađujući sa stvaraocima koji su svoja akademska znanja stekli u Novom Sadu, Beogradu, Banja Luci, Zagrebu, kao i na relaciji više evropskih gradova.

 

Podsećamo da je konkurs za izlaganje u Galeriji Doma omladine Beograda tokom 2024. godine (59. sezona) otvoren do 1. oktobra 2023.

Detaljne informacije i uslovi za izlaganje:

KONKURS GALERIJE DOMA OMLADINE BEOGRADA ZA IZLAGANJE U 2024. GODINI

Komentari