Završen IV BOSIFEST

Španski film “Hromozom 5”, dokumentarna priča o devojčici Andrei koja je izgubila deo petog hromozoma dobitnik je GRAND PRIX Bosifesta, Četvrtog internacionalnog  međunarodnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom, koji je u protekla tri dana održan u Domu omladine. Američki dokumentarni film “Poslednji tabu” dobio je nagradu za najbolji scenario dok je dokumentarni film “Aka Dok Pomus”, o tekstopiscu najvećih rokenrol hitova, dobitnik nagrade za najbolju režiju.

 
– Prijatno sam iznenađen kvalitetom filmova na ovom festivalu i selekcijom filmova rediteljke Maje Miloš, nijedan film koji je prošao selekciju nije bio slab. Na Bosifestu smo mogli da vidimo sjajne filmove  o čudesnim sudbinama koji govore izuzetnim filmskim jezikom – rekao je reditelj Slobodan Šijan, koji je ove godine bio član žirija i koji je prisustovao uručenju nagrada.

On je naveo da je selekcija filmova bila veoma inspirativna i da je siguran da će pojedini filmovi  sa Bosifesta imati veliki uspeh na filmskim festivalima koji se ne tiču samo osoba sa invaliditetom. Pored Slobodana Šijana u žiriju ove godine bili su reditelji Srdan Golubović i Darijan Mihajlović dok je selektorka bila mlada rediteljka Maja Miloš.

Organizator BOSIFEST -a je Hendi centar Koloseum, a partneri su Turistička organizacija Beograda i Kancelarija za mlade gradske uprave grada Beograda.

Festival su podržali Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Skupština grada, Telekom, Dom omladine Beograda, Masel Group, hoteli Šumadija, Union i Zira, sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Opština Stari grad, “Čujemo vas”, Lasta i restorana “Jezero” na Adi Ciganliji.

Komentari