ZAGREB NA SLUŽBENOM PUTU

UK Parobrod i Dom omladine Beograda vas pozivaju na vikend savremene hrvatske pop kulture – ZAGREB NA SLUŽBENOM PUTU od 9. do 11. novembra u Domu omladine.

Ulaz je slobodan!

Filmovi, koncerti, tribine, zanimljivi gosti…

Beogradu se ove godine predstavlja “Zagreb film festival” koji je od 2003. na listi najznačajnijih hrvatskih kulturnih manifestacija. Boris T. Matić i Lana Ujdur najavljuju beogradsku premijeru omnibusa 11 autora “Zagrebačke priče 1” iz 2009 i eksluzivno sa ovogodišnjeg festivala i novi omnibus novih 6 autora izabranih među 142 pristigla scenarija “Zagrebačke priče – 2”. Beogradska publika će imati prilike da pogleda 4 dosadašnja pobednika: “Pusti me da spavam” Sare Hribar, “Hladna fronta” Uroša Živanovića, “Onda vidim Tanju” Juraja Lerotića, “Komba” Tina Žanića. Splitski bend ST!LNESS i glazbena družina CINKUŠI, okosnica su muzičkog dela vikenda hrvatske savremene pop kulture, a oba sastava nastupaju u Klubu DOB. Knjiga “Sedma republika” zadarskog novinara, publiciste, rok kritičara i muzičara Ante Perkovića biće predstavljena uz prisustvo autora, Dubravka Jagatića, Mome Rajina, Aleksandra Pavlića i Dragana Ambrozića.

 

PROGRAM:

09. novembar

Amerikana

19:00  – Projekcija 2 dokumentarna filma sa  Zagrebačkog filmskog festivala, u okviru nacionalnog programa Kockica
“Pusti me da spavam” (30’), Sara Hribar, “Hladna fronta” (18’), Uroš Živanović

Novi hrvatski filmovi
Zagreb film festival osnovan je 2003. godine, i od samog početka se pozicionirao među najznačajnijim hrvatskim kulturnim događanjima. Sedam filmskih programa, oko 80 filmova na repertoaru iz 30 zemalja, kao i 31 000 gledalaca u 2007. godini.U vreme festivala, prostori Studentskog centra i kina Europa pretvaraju se u svojevrsni grad u gradu koji živi od 9 sati ujutro do 4 u noći ostavljajući sve dvorane, predvorja i barove na raspolaganje festivalskim zbivanjima. Nagrada na ovom festivalu zove se Zlatna kolica, a uz umetnički rad Nedjeljka Mikca, najboljima se dodeljuju i novčana sredstva.

Filmovi se prikazuju u Kinu SC, kinu &TD te Kinu “Europa”, a ostala događanja održavaju se u Galeriji SC-a, MultiMedijalnom centru, Klubu SC-a i predvorjima kina. Organizator festivala je Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.

20:00Zagrebačke priče 1, omnibus

Zagrebačke priče Omnibus – Omnibus devet kratkometražnih filmova čija su tema svakodnevica stanovnika glavnog grada Hrvatske različitih naraštaja, društvenog položaja, interesa i očekivanja:

Nebojša Slijepčević ”Šamar”;
Igor Mirković ”Inkasator”;
Matija Kluković i Goran Odvorčić ”Film Gorana Odvorčića i Matije Klukovića za Asju Jovanović i Andreu Rumenjak”;
Marko Škobalj i Ivan Ramljak ”Najpametnije naselje u državi”;
Branko Ištvančić ”Recikliranje”;
Ivan Sikavica ”Španski kontinent”;
Zoran Sudar ”Kanal”;
Zvonimir Jurić ”Žuti mjesec”;
Dario Pleić ”Game Over”;

Filmovi u omnibusu dobili su najrazličitije kritike. Kritičar T-portala Igor Tretinjak izdvojio je ”Recikliranje” Branka Ištvanića kao film ”prepun zdravog romskog humora”, a ”Španski kontinent” Ivana Sikavice proglašen je ”pravim navijačkim filmom uronjenim u jad i bijedu svakodnevice”. Robert Jukić s portala F.I.L.M.izdvojio je ”romske priče” ”Recikliranje” i ”Kanal”, te radove ”Game Over”, ”Žuti mjesec” i ”Inkasator”, a sveukupni utisak o omnibusu mu je ”pozitivan”, osobito kad se uzme u obzir da se uglavnom radilo o autorima bez velikog filmskog iskustva.

 

Klub DOB

22:00 Koncert: ST!llness (Split, Hrvatska)

ST!llness je reggae, rock, dub, hip-hop crossover bend sa trenutnim prebivalištem u Zagrebu. Bend je nastao 1998. godine u Splitu.

Sastav čine:
Ivan Jurić – YURI (vokal, tekstovi, semplovi)
Mario Validžić – Vale (bubanj)
Ante Ljubičić Expirience (gitara, back vokal)
Marko Pinjuh (bas)
Davor Barišić (gitara, back vokal)
Ognjen Zečević (semplovi, efekti, klavijature, back vokal)
Robert Martinović (ton majstor, efekti)

Sve je počelo negde krajem 98. godine Yuri i Papi (sada već bivši član) upoznali su se u jednoj od splitskih gimnazija i osnovali tvrdi hip-hop dvojac ST! llness.
Svoj prvi underground single «fala» izbacili su početkom 2000. godine. Pesma je odlično prošla kod ljubitelja domaćeg hip-hop-a zahvaljujući renomiranoj underground stranici H3S i odličnom beatu koji je napravio Shot (Elemental).

Nedugo zatim snimljena je i ‘Zar se ovo život zove’, pesma poznata kao prva u Hrvata s tematikom sindroma narodnjaka. U njoj su korišćeni prvi semplovi takve vrste. Nakon tih dveju stvari sledi rad u kućnim studijima te izbacvanje još par undergorund stvari.

2003. godine Iurijevom inicijativom izlazi prva splitska Hip-hop kompilacija ‘devaSTacija’ na kojoj se Papi s par odličnih verse-ova oprašta od ozbiljnog bavljenja muzikom, pa u ST! llnessu ostaje samo Iuri. Inače na toj kompilaciji su prisutni svi koji su se u to vreme aktivno bavili Hip-hopom u Splitu: TBF, Dhirtee III Ratz, Nebu i Drugi (danas u projektu Dječaci), Renamed One, Rapresija (danas Edip Mamu), Defekt.

Ime Iurijevog projekta se ne menja jer ono označava već postavljeni cilj (ideju) no stil muzike doživljava jedan oblik evolucije. Tekstovi ostaju isti: s jedne strane žestoki, angažovani i onako punk-banalni, as druge strane opet osećajni is filozofisjkom dozom. Uspostavom prve petorke live benda se uveliko promenio način njihove interpretacije.

Taj pristup je u jesen 2006. godine doveo bend do potpisivanja ugovora sa Menart. Nakon objavljivanja debi albuma pod nazivom Sve što znam o životu je … odabrao Đelo Hadžiselimović u julu 2007. godine čvrsto se postavljaju unutar scene. Album je sniman u ‘ELEMENT “studiju kod SHOT-a i Erola (ELEMENTAL). ‘Dokumentarni audio zapis o individualnim i društvenim vrednostima, gadostima i kretanjima’ (kako sam bend naziva uradak) je dobio jako dobre kritike što muzičkih kritičara, što publike te je svrstan među najbolja hrvatska izdanja u 2007. godine. Njihov molotovljev koktel hip-hop-a, reggae-a, drum’n’bass-a i HC distorzija s pjevanim i rap vokalima prodire u podsvest i najzagriženijim skepticima.

Sa albumom je svetlo dana ugledalo 4 singla sa spotovima u izvedbi Matije Pavlića (‘Banana SpliT’) te jedan medijski bojkotiran spot (‘Katarza’) u izvedbi Gorana Škofića.

Do novembra 2009. godine ST! LLNESS je odsvirao stotinjak koncerata po raznim klubovima i dvoranama širom bivše države uključujući i velike festivale u regionu (EKSIT 2k, Seasplash 2k, In music, Riversplash, DOF …) deleći binu sa velikanima ovih prostora i šire (THE PRODIGI , Misti in roots, RAMBO AMADEUS, Antenat, Dubioza Kolektiv, RDK, Đubrivo, HP, Edo Maajka, ATHEIST RAP, LET 3, Majke …). Dva puta su bili gost TBF-u pred prepunim dvoranama Doma sportova.

U novembru 2009. godine izlazi njihov drugi studijski album (CD + DVD) pod nazivom: ‘Globalno zatupljenje – PAKET ZA PREŽIVLjAVANjE’. Sniman je u ‘Kramasonik’ studiju kod Hrvoja nikšića (Tobogan, Vještice). Tim albumom ST! LLNESS, ne samo da potvrđuje svoj status već unapređuje zvuk i svoj pristup stvaranju i muziciranju. Nazivaju ga: ‘Audio-vizuelni komplet recikliran za podsticanje razmene informacija i energije’. Njihov izražaj je potkrijepljen likovnim oblikovanjem kompletnog paketa (Goran Škofić po ideji ST! LLNESS-a) i DVD-om u izradi kulturne internet televizije (vvv.transmeet.tv). Sav likovni i video materijal danas je direktno povezan sa sve češćim vizualnim izvedbama na koncertima (Trip to zion vizuals).

 

23:30 Koncert: Glazbena družina Cinkuši

Muzika je glavni medij preko kojeg Cinkuši izražavaju svoje ideje i pogled na svet. Kao temelj koriste bogatu narodnu baštinu Hrvatske, ponajviše iz kajkavskog govornog područja u koju interpoliraju autorski pristup i literarne uzore, pa i klišeje koji bude kolektivnu emocionalnost.

U tradiciji kajkavskog kraja „cinkuš“ označava zvono koje prati ljude od njihovog rođenja pa sve do smrti. Ono budi, oglašava, upozorava, zvoni na uzbunu, svadbeno je i golgotsko zvonce. Zahvaljujući energičnosti, iskrenosti i neposrednosti koje su prisutne od osnivanja grupe, sredinom devedesetih, Cinkuši traju nezavisno od trendova.

Tihomir Kruhonja (kontrabas )
Mirko Radušić (ak.gitara )
Igor Barić (violina )
Nebojša Stijačić (el. gitara )
Natalia B. Radušić (mandolina )
Marko Meštrović (bubnjevi )

 

10. novembar 

Klub DOB

18:00 Predstavljanje knjige “Sedma republika” Ante Perkovića
Učesnici: Ante Perković, Dubravko Jagatić, Moma Rajin, Aleksandar Pavlić, Dragan Ambrozić

Ante Perković (Zadar) je hrvatski novinar, publicista, rock-kritičar i muzičar. Karijeru je započeo u sastavu Djeca, da bi nakon 2 objavljena albuma sa sastavom 2007. objavio svoj prvi samostalni album –”Svi me vole dok me ne upoznaju”. Od 2007 godine je održao niz koncerata u Hrvatskoj i inostranstvu. Kao novinar, povremeno piše za Jutarnji list, a pisao je i za časopis Nomad. Objavio četiri knjige: biografiju sastava Pips Chips & Videoclips “Dugi vikend u zemlji čudesa”, dve zbirke tekstova (kolumni Slijepi putnik i blogova 365) i vodič kroz rodni grad “Volite li Zadar?”.

U okviru programa ”Dobre alternativacije” 2012.godine, biće predstavljeno novo izdanje Ante Perkovića, knjiga ”Sedma republika”.

 
20:00 – 21:00
Kantautor – Luka Belani

Jedan od najperspektivnijih autora hrvatske kantautorske scene je mladi Križevčanin Luka Belani. Dosad je objavio dva izvrsna albuma, odradio niz samostalnih koncerata iu kratkom vremenu osvojio neverovatnu naklonost domaće kritike i publike.

Iako  je vrlo mlad, ima samo 24 godine, Luka Belani se već dugi niz godina bavi  muzikom,  uz završenu osnovnu muzičku školu gitare i tambure i završenu srednju muzičku školu klavira, poseduje zavidno muzičko obrazovanje. Intenzivnije se muzičkoj karijeri posvećuje 2006. kada samostalno izdaje EP “Out of this Vorld” na kome se kao glavni uzori prepoznaju uticaji Neila Iounga, DŽona Majera, Gavin DeGrav i Dave Matthevs.

U međuvremenu, Luka stiče bogato  iskustvo i sve brojniju publiku, stalno nastupajući po domaćim i inostranim klubovima. U rasponu od samo dve godine izdaje čak dva zapažena albuma, pa njegov prvenac “B-Side Of Mi Mind” kritika naziva apsolutnim debitantskim hitom 2009. godine, a za njim sledi i “Changing Chapters” iz 2011. koji sam Luka opisuje kao “iskren garažni album odsviran grubo, tvrdo i sa stavom.”

Da je zaista reč o talentovanom muzičaru, dokazuju i reči domaće kritike pa ga tako Aleksandar Dragaš opisuje kao “najkompletniju osobu domaće i regionalne (rock) muzike koja se može nositi s jakom stranom konkurencijom”, dok je Hrvoje Horvat posle jednog njegovog koncerta, parafrazirajući izjavu američkog kritičara Jona Landaua o mladom Brucea Springsteena, izjavio: “Vidio sam budućnost hrvatskog rocka, a njeno ime je Luka Belani.”

 

00:00 Pepermint after party – Bar Mladost

 
11. novembar

Amerikana

19:00 Predstavljanje Zagrebačkog  filmskog  festivala
Govore: Boris T. Matić, autor Festivala, Lana Ujdur, producent Festivala, Moderator: Aida Alilović

 
20:00 Zagrebačke priče 2, omnibus

“Onda vidim Tanju” (34’),  Juraj Lerotić, “Komba” (15’), Tin Žanić

Kratkometražni filmovi sa Zagrebačkog filmskog festivala, u okviru nacionalnog programa Kockica

Komentari