Ekološki festival Oplaneti se! Recikliraj.

Reciklažne radionice & Humanitarni koncert: Kanda, Kodža i Nebojša & METAK ZA ZLIKOVCA

Festival Oplaneti se! Recikliraj. organizuju Zelena lista Srbije i Zelena inicijativa u saradnji sa Telenor fondacijom i Ambasadom Kraljevine Holandije.

Reciklažni lavirint sa prizorima tretmana otpada u Srbiji, kreativni kutak za izradu maski od reciklažnih sirovina i još mnogo zanimljivih sadržaja očekuje posetioce ekološkog Festivala Oplaneti se! Recikliraj, 5. novembra u Domu omladine Beograda, sa početkom u 12.30 časova.

Festival će ekološkim pesmama otvoriti dečji hor iz Bačkog Petrovca, nakon čega će pobednicima konkursa za najefektniji predmet od otpada biti uručene vredne nagrade – Telenor internet kutak (laptop računari sa obezbeđenim internetom za godinu dana).

Lampa od konzervi, kante od otpadnog drveta, reciklažna šah tabla, žardinjere od limenki i dečije igrice od auto gume, neki su od predmeta izrađeni u okviru konkursa u 12 gradova Srbije, za koje su građani tokom septembra glasali putem sajta www.oplanetise.com, dok će odluku o nagrađenim doneti stručni žiri uzimajući u obzir njihovu korisnost za zajednicu kao i estetski izgled.

Tokom prepodnevnog dela Festivala Oplaneti se! Recikliraj posetioci svih uzrasta moći će još da pogledaju portret velikog naučnika Nikole Tesle napravljen od reciklažnih materijala, ali i da sami naprave maske od starog papira i plastike u okviru kreativnog Reciklažnog kutka. To će biti organizovano u ambijentu dnevne sobe sa nameštajem napravljenim od reciklažnih sirovina. Osim toga, svi koji dođu na Festival moći će da prošetaju kroz Reciklažni lavirint sa prizorima i slikama raznih načina tretmana otpada u Srbiji.

Program Festivala koji se u predodnevnom delu odvija u holu Doma omladine, besplatan je za sve posetioce.

Na humanitarnom koncertu, koji će biti organizovan u okviru Festivala, sa početkom u 21.00 čas, takođe u Domu omladine Beograda, nastupiće beogradske rok grupe „Kanda, Kodža i Nebojša” i „Metak za zlikovca”. Sav prihod od prodatih ulaznica sa koncerta namenjen je za nabavku opreme za rad (radna odela, rukavice…) sakupljača sekundarnih sirovina udruženih u “Zelenu zadrugu” sa Čukaričke padine. Karte od 400 dinara za ovaj koncert mogu se kupiti na biletarnici Doma omladine. Humanitarni koncert Zelena lista Srbije i Zelena inicijativa organizuju, u saradnji sa Insitututom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Link za humanitarni koncert: https://www.facebook.com/events/293320317435132/

Svakog dana građani Srbije bace 5.000 tona otpada na deponije, dok svako od nas pojedinačno ostavi iza sebe više 360 kg otpada godišnje. Veliki deo tog otpada ne mora da završi na deponiji, već može biti ponovo upotrebljen i recikliran, poruka je Festivala.

U Srbiji postoji 55.000 sakupljača sekundarnih sirovina, oni rade 11 sati dnevno, bez osnovne opreme za rad, a najveći deo otpada koji se reciklira u Srbiji (procenjuje se 75%) prikupe upravo individualni sakupljači.

Komentari