Vesna Opavsky o izložbi “Ključna reč – umetnost” u DOB-u

Kao rezultat doktorskog umetničkog projekta “Digitalne grafike i njihova komunikacija u virtuelnoj i realnoj sredini“, u utorak, 1. oktobra u holu Velike sale Doma omladine Beograda, umetnica Vesna Opavsky otvoriće svoju izložbu “Ključna reč – umetnost”. Izložba predstavlja digitalne grafike i  rezultate internet istraživanja same autorke, inače doktorantkinje Fakulteta likovnih umetnosti i direktorke sajta Medija centra Beograd.

Kao razlog za pokretanje ovakvog projekta, ističe loše stanje u kulturi i uveliko prihvaćeno mišljenje da je kultura interesantna samo malom broju ljudi.

 

“Nažalost, iz istorije umetnosti su nam poznate priče o veličini i značaju umetnosti, a ne iz savremenog okruženja i ličnog iskustva. U vreme trajanja protesta ’Protiv ubijanja kulture’ 22. juna bavila sam se odnosom zastupljenosti u javnosti tema estrada – kultura – umetnost. Položaj umetnosti u odnosu na druge dve teme bio je gotovo ’puzeći’. Želim da ukažem na to da je umetnost namenjena svima, a ne samo pojedincima i da se svi možemo baviti umetnošću kroz kreativne aktivnosti“, objašnjava Vesna Opavsky.

Unutar grafika svog likovnog serijala “Ključna reč – Umetnost“, autorka prikazuje umetničke poruke iskazane putem ključnih reči – jednog od najsažetijih vidova komunikacije na internetu. Izborom motiva i tekstura iz prirode i njihovim preklapanjem na kompjuteru, umetnica naglašava kontrast digitalnog i naturalnog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Ljudi komuniciraju na različite načine. Zbog nedostatka vremena i koncetracije u potrošačkom društvu, opredelila sam se za sažetiji vid internet komunikacije – ključne reči. Mislim da se tako delo može lakše približiti većem broju ljudi, s obzirom da su već naviknuti na ovaj „jezik“ i umetnost ne bi trebalo, na dalje, da predstavlja samo sadržaj za maštovite, nadarene i posebne. Cilj izložbe je upravo taj da se publika oseti kao deo kreativnog, umetničkog procesa – učestvujući u kreiranju sadržaja za umetničko delo, koje je u fazi nastajanja na ovoj izložbi. Na taj način, umetnost se približava publici i pulika umetnosti”, ističe autorka.

Postavka u foajeu Doma omladine Beograda obuhvatiće pet umetničkih dela velikog formata (2×2 metra) i nekoliko kompjutera na kojima će publika moći da pregleda detaljne rezultate istraživanja o korišćenju reči Umetnost na internetu.

“Posetioci izložbe će moći na mojoj internet prezentaciji – opavsky.net – da čitaju, pišu ili posmatraju grafike u elektronskoj formi. Imam nameru da ih inspirišem da unesu svoje pojmove o umetnosti i na taj način utiču na sadržaj i izgled grafike koju će svi koji budu učestvovali, nakon izložbe, dobiti e-poštom u elektronskoj formi, a moći će, u toj grafici, da pronađu i pojmove koje su sami uneli i uporede svoje mišljenje sa mišljenjima drugih”, kaže Vesna Opavsky.

Pojmovi Lepota, Sloboda, Ljubav i Život za sada su mišljenje većine. Da li će se tokom izložbe koja će trajati sve do nedelje 13. oktobra to promeniti, ili je Umetnost zaista Sloboda, Ljubav i Život – dođite i proverite.

 

Komentari