Veliko interesovanje javnosti za izložbu studenata FLU u Galeriji DOB

U Galeriji Doma omladine još sutra traje 42. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU. Posetioci su od 21. maja bili u prilici da vide najbolje radove studenata FLU nastalih u tekućoj školskoj godini, na ovoj tradicionalnoj godišnjoj izložbi. Kao i svake godine, radovi mladih umetnika privukli su veliku pažnju javnosti – kako kolega studenata umetničkih fakulteta i starijih umetnika, likovnih kritičara, tako i šire javnosti i ljubitelja umetnosti. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu tradicionalno se održava u Galeriji Doma omladine Beograda od 1971. godine.

Svi studenti fakulteta, bez obzira na godinu studiranja, imali su pravo učešća na izložbi, a Dom omladine je, kao i uvek, podržao promociju radova mladih umetnika. Ideja za izložbu nastala je iz časova Večernjeg akta pre više od četiri decenije, tada ih je vodio čuveni profesor Dragan Lubarda.

“Angažovanje studenata iz godine u godinu varira, jer svaka generacija ima svoje osobenosti u zavisnosti od okolnosti i pristupa radu. Studentima znači da učestvuju na ovoj izložbi pre nego što diplomiraju, jer je većini među njima to  jedno od prvih referentnih izlaganja”, kaže prof. Dobrica Bisenić, koji je učestvovao u ovogodišnjoj selekciji studentskih crteža. Selekciju studentskih skulptura sačinio je prof. Gabrijel Glid.

U materijalno motivisanom vremenu globalne digitalizacije i komercijalizacije, ova Izložba pokazuje da je moguće ostvarenje bezinteresne, kreativne i autonomne umetničke prakse. “Mladi pokazuju interesovanje za umetnost u njenom najosnovnijem obliku kao i za aktuelna zbivanja na umetničkoj sceni iako je sama umetnost u našem društvu dosta zapostavljena”, ističe Bisenić.

Nastava na Fakultetu ističe značaj tehnike crteža i male plastične forme, istovremeno omogućavajući studentima da svoje stvaralaštvo javno prezentuju tokom školovanja.

Komentari