Najavljeni Dani Praga u Beogradu

Danas je na konferenciji za novinare u Starom dvoru najavljena Manifestacija „Dani Praga u Beogradu”, koja će trajati od 6. do 20. juna, i slavi prijateljstvo između ta dva grada mnoštvom kulturnih događaja.

– Beograd i Prag imaju dugogodišnju saradnju, tradiciju, prijateljstvo i bilo je prirodno da napravimo konkretniju saradnju i da Beograđanima poklonimo kulturno-umetničke sadržaje koji će na najbolji način predstaviti Prag. Na taj način našim sugrađanima približiće se duh, istorija i kultura češke prestonice – istakla je danas Tatjana Pašić, zamenica gradonačelnika Beograda, na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Prema njenim rečima, manifestacija je podeljena u tri tematske celine, sa programima na različitim lokacijama u gradu.

– Mini retrospektiva Jiržija Mencla, jednog od najznačajnijih čeških i svetskih reditelja, oskarovca, rodonačelnika „češkog filmskog čuda”, biće održana od 8. do 10. juna u velikoj sali Doma omladine. Biće prikazano pet filmova ovog autora kojima se dočarava jedinstveni duh češkog naroda. Centralni događaj koji će obeležiti manifestaciju biće „Veče filmske muzike” i veliki koncert Češkog narodnog simfonijskog orkestra 7. juna u 20.30 časova na platou ispred Starog dvora. S obzirom na temu večeri, a to je filmska muzika, na ovom koncertu gost će biti Emir Kusturica, koji će sa svojim orkestrom i gostima iz Češke izvesti nekoliko numera iz opere „Dom za vešanje”, a Etno-grupa „Vrelo” će interpretirati kompoziciju „Kosa” iz istoimenog filma – rekla je Tatjana Pašić.

Katarina Živanović
, gradska sekretarka za kulturu, istakla je da će Beograđani imati priliku da vide najbolje od tradicije češke kulture.

– Praška prezentacija koju ćete imati priliku da vidite izbor je naših kolega iz Praga. Beograđani bi trebalo da posete izložbu fotografija u Kući Đure Jakšića. Ona prikazuje i neke detalje sa praških fasada sve do grafita Džona Lenona. Tako da pretpostavljam da će i onima koji nisu bili u Pragu ovo biti način da upoznaju taj grad – najavila je Katarina Živanović.

Dejan Veselinov, direktor Turističke organizacije Beograda, podsetio je da je u turizmu i promociji Beograda važno povezivanje sa drugim gradovima Evrope i sveta, a Beograđani će tokom ove manifestacije moći bolje da upoznaju Prag i da uživaju u atraktivnim koncertima.

Goran Marković, filmski reditelj, kao češki đak govorio je o češko-srpskim fimskim vezama i čuvenom češkom reditelju Jiržiju Menclu.

Stanko Tomić, član grupe Vrelo, najavio je detalje mizičkog programa ove manifestacije, u kojem grupa učestvuje.

Ulaz na sve programe je besplatan. Manifestaciju „Dani Praga u Beogradu” organizuju gradovi Prag i Beograd, uz podršku praškog udruženja Južnih Slovena „Luka Praha” i Doma omladine Beograda.

 

Izvor: BEOINFO / DOB

Komentari