VELIKA KUBANSKA ZVEZDA NA 34. BEOGRADSKOM DŽEZ FESTIVALU: ČUČO VALDES

Čučo Valdes (Chucho Valdés), najveća zvezda afro-kuban džeza, dolazi da podigne publiku na noge u nedelju, 28. oktobra na 34. Beogradskom džez festivalu!

Svi ljubitelji kubanske muzike i vrhunskog latin-džeza u našoj zemlji sa oduševljenjem će dočekati gostovanje legendarnog Čuča Valdesa i njegovog Jazz Batá trija.

Šestostruki osvajač nagrade Gremi i trostruki dobitnik Latin Gremija, najvećih priznanja u popularnoj muzici, pijanista i kompozitor Čučo Valdes ključna je figura u istoriji afro-kuban džeza. Prekretnicu u njegovoj karijeri obeležio je album Jazz Batá, na kome je 1973. prvi put spojio džez sa tradicionalnim ritmovima svetih bata-bubnjeva, što će se naći u osnovi muzike sastava Irakere. Na Beogradski džez festival se simbolično vraća tačno četiri decenije od nastupa sa tim legendarnim bendom, kad je u društvu Artura Sandovala i Pakita de Rivere opčinio našu publiku u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Hesus Čučo Valdes dolazi iz porodice koja ima dugu muzičku tradiciju. Njegov otac Bebo bio je centralna ličnost kubanske muzičke scene sredinom prošlog veka, kao pijanista i aranžer u Tropicana Clubu, i lider orkestra Sabor de Cuba, sve do odlaska iz zemlje posle revolucije 1960. godine. Nastavljajući očevo delo, Čučo je sa Orquesta Cubana de Música Moderna, pa potom i sa Irakere, ponudio do tada najbolje džez čitanje kubanske muzike, koje je postalo standard za sve kasnije autore. Posebno je uzbudljivo bilo njegovo otkrivanje afričkih korena tamošnjih muzičkih žanrova i spajanje sa smelom džez improvizacijom. Od tog trenutka kubanski doprinos džezu počinje da se tretira kao umetnički bitan, pa čak i revolucionaran.

Novi trio Čuča Valdesa predstavlja nam novi život projekta Jazz Batá u pratnji mladih ritmičara, donoseći sa sobom sve čari strastvene muzike sa Kube, na način na koji je vidi ovaj jedinstveni džez umetnik. Univerzalna muzika za sva vremena, koja nadilazi žanrove!

Koncert Čučo Valdes Jazz Batá trija u okviru 34. Beogradskog džez festivala biće održan u Kombank dvorani (Dom sindikata), u nedelju 28. oktobra 2018. godine.

 

 

Pod sloganom „BEZ GRANICA“ / „NO LIMITS, 34. Beogradski džez festival biće održan u organizaciji Doma omladine Beograda od 25. do 29. oktobra 2018.

Ove godine na BDŽF nastupiće preko 20 izvođača iz celog sveta, a do sada je objavljeno učešće sledećih umetnika: Kurt Eling, Enriko Rava kvintet sa specijalnim gostom Džoom Lovanom i Fish in Oil.

Ograničen broj vaučera za komplet ulaznica, koji obezbeđuje prisustvo na svim koncertima glavnog programa 34. Beogradskog džez festivala, je u prodaji preko Eventim mreže, po ceni od 3600 dinara.

Osnivač Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji ga je 2007. godine uvrstio u manifestacije od posebnog značaja.

Pokrovitelji 34. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu; Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Tradicionalno, BDŽF će ove godine imati podršku Erste Banke, Staropramena, mnogobrojnih ambasada i inostranih kulturnih centara, kao i drugih prijatelja i partnera, te Turističke organizacije Beograda i Turističke organizacije Srbije.

Beogradski džez festival je od 2015. godine, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

https://www.bjf.rs

https://www.facebook.com/BelgradeJazzFest/

https://twitter.com/BGJazzFest

Komentari