34. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: BEZ GRANICA

Dom omladine Beograda od 25. do 29. oktobra 2018. predstavlja 34. Beogradski džez festival, pod sloganom BEZ GRANICA / NO LIMITS.

Prošlogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala sa sloganom „Džez vizije” bilo je umetnički najsmelije od njegove obnove 2005. godine, sa selekcijom koja je predstavila niz ne samo najznačajnijih, nego i najinovativnijih savremenih svetskih džezera. Ove godine ambicija nam je da idemo još dalje, jer je i džez otišao dalje – u 21. veku on više ne priznaje ni žanrovske ni geografske odrednice: predstavljamo vam džez bez granica”!

Globalna džez scena danas je smelija, zabavnija i raznolikija nego ikad! Vredni novi džez autori mogu se naći na svakom kontinentu, praktično svuda gde se svira, a umetnici su slobodniji nego ikad da kombinuju postojeće ili stvaraju nove žanrove i tako pomeraju granice. Više nije važno gde se fizički nalaziš dok stvaraš svoju muziku: ukoliko si istinski kreativan i imaš šta da kažeš, naći ćeš put do svoje publike – danas te uvek neko sluša! Dobrodošli u doba džeza bez granica!

Novo izdanje Beogradskog džez festivala zato nudi reprezentaciju najintrigantnijih umetnika sa internacionalne i domaće scene. Festival će i ove godine trajati pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri. Nastupiće preko 20 sastava iz celog sveta, a ovom prilikom najavljujemo prva tri imena koja na najbolji način predstavljaju džez 21. veka, jedno iz Amerike, drugo iz Evrope, a treće iz Srbije.

Kurt Eling jedan je od najvažnijih džez vokalista u svetu već preko dvadeset godina. Koncert koji je održao 2009. godine na zatvaranju 25. Beogradskog džez festivala, u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, još uvek se pamti i prepričava kao jedan od najboljih u novijoj istoriji manifestacije. Eling nije samo vrhunski pevač, on je globalna zvezda savremenog džeza i jedan od najposvećenijih promotera ovog žanra. U Beograd stiže posle serije prestižnih nastupa u Londonu, promovišući aktuelni album „The Questions“. Po starom, dobro oprobanom receptu, i novi program čini vrhunska mešavina džeza, muzike Brodveja i iznenađujućih obrada himni rokenrola – pesama Boba Dilena, Pola Sajmona i Pitera Gebrijela.

Pravi hit na evropskoj sceni ove godine predstavlja super sastav dve neosporne džez legende: Enriko Rava kvintet sa specijalnim gostom Džoom Lovanom. Rava je u Italiji uspostavio savremenu džez estetiku i u različitim projektima afirmisao ogroman broj vanserijskih talenata, koje smo imali priliku da vidimo na našem festivalu prethodnih godina (Đanluka Petrela, Đovani Gvidi, Stefano Bolani), dok je Lovano na sličan način izveo na pravi put već tri generacije američkih džezera. Susret neprikosnovenih velikana svetskog džeza predstavlja najbolji primer onih „nebeskih spojeva” među vizionarima kakvi odlikuju velike festivale, sa kojima rame uz rame stoji i Beogradski džez festival.

Srpski sastav Fish in Oil su predvodnici savremenog zvuka u našoj zemlji, poznati po furioznim nastupima koji dižu publiku na noge u klubovima. Njihov spoj ekspresivnog džeza, roka, fanka i etno elemenata smatra se jednim od najboljih ovdašnjih originalnih postignuća poslednjih nekoliko godina. Na Beogradskom džez festivalu predstaviće se programom pripremljenim specijalno za ovu priliku, zasnovanom na četvrtom studijskom albumu koji će biti objavljen neposredno pred koncert – i uz jednog izuzetnog gosta iz inostranstva!

Kao što je već uobičajeno, ograničen broj vaučera za komplete ulaznica za 34. Beogradski džez festival moći će da se nabavi na prodajnim mestima Eventima od 22. maja. Aktulena cena je 4000 RSD.

Osnivač Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji ga je 2007. godine uvrstio u manifestacije od posebnog značaja.

Pokrovitelji 34. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu; Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Tradicionalno, BDŽF će ove godine imati podršku Erste Banke, Staropramena, mnogobrojnih ambasada i inostranih kulturnih centara, kao i drugih prijatelja i partnera, te Turističke organizacije Beograda i Turističke organizacije Srbije.

Beogradski džez festival je od 2015. godine, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

https://www.facebook.com/BelgradeJazzFest/

https://twitter.com/BGJazzFest

Komentari