Večeras u Domu omladine Beograda svečano otvaranje 20. FAF-a!

Jubilarni, 20. Festival autorskog filma biće svečano otvoren večeras u 19:30č u Domu omladine Beograda, ceremonijom i projekcijom filma „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“ Roja Andersona. Ovo ostvarenje je kultnom švedskom reditelju donelo Zlatnog lava na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu. Čast da otvori ovogodišnji festival pripala je kultnom reditelju Puriši Đorđeviću.

 

Festival autorskog filma obeležio je pre nekoliko dana 20 godina od osnivanja svečanim skupom u Skupštini Beograda i dodelom zahvalnica pojedincima i ustanovama za podršku i doprinos toj kultnoj manifestaciji umetničkih filmova. Zahvalnica je dodeljena i Domu omladine Beograda, centru kulture i obrazovanja mladih koji je tokom poslednjih godina partner i glavni domaćin publici FAF-a. U ime kolektiva, zahvalnicu je primio Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine Beograda.

 

U okviru 20. Festivala autorskog filma do 3. decembra biće prikazano preko 80 ostvarenja, od koji je u glavnom programu 21 ostvarenje, dok je dvanaest filmova je u kompeticiji za Gran pri „Aleksandar Saša Petrović”.

 

Glavna festivalska sala i ove godine je Dom omladine Beograda, a program se održava na još nekoliko lokacija u gradu.

 

 

Povodom jubileja objavljena je monografija “Pohvala ludosti – 20 godina Festivala autorskog filma”. Knjiga prikazuje istoriju i razvoj omiljenog festivala svih filmofila, koji beogradskoj bioskopskoj publici nudi “pogled u svet”, što je prvih godina bio naziv festivala.

 

 

www.faf.rs.

Komentari