Večeras počinje 3. LIMIT festival u Domu omladine Beograda!

У Дому омладине Београда вечерас почиње 3. ЛИМИТ – Лајв арт фестивал, а трајаће све до недеље, 24. новембра. Програм ће отворити представа “ТЕМПОРАРИЕС(сала Американа, 20 часова), групе шест београдских кореографа (Душан Броћић, Ана Дубљевић, Игор Коруга, Јована Ракић Киселчић, Марко Милић, Љиљана Тасић), који покрећу питање: Да ли оскудица води солидарности или је морамо неговати да бисмо преживели оскудицу?

 

ЛИМИТ ФЕСТИВАЛ бира најбоље, нове, необичне представе које представљају једну школу, стил, уметнички поглед и принцип.  У фокусу нашег интересовања је како да овдашњој публици приближимо начин размишљања, рада и стварања извођачких трупа из читавог света, оно што њихови уметници раде и оно што могу и сами да стварају.

„У данашње време великих технолошких скокова које људска и друштвена свест не могу да прате, цивилизације у којој телевизија, рачунари и интернет чине виртуелне реалности доступне свакоме и човека који добија све без посебног интелектуалног и креативног труда, сварено и сервирано, можда је позориште последње уточиште маште, креације, људске комуникације и непрекидних промена. Без ограничења. Без лимита.“, истиче Марко Стојановић, в.д. директора Дома омладине Београда.

Улазнице за представе у оквиру ЛИМИТ фестивала се, по симболичној цени од 200 динара, могу купити преко ЕВЕНТИМ мреже.

 

У петак, 22. новембра програм Лимита је бесплатан и посвећен је уметности перформанса. У Магацину у Краљевића Марка 4 од 20 часова, уметник Душан Мурић извешће Перформанс „Кратак курс писања и извођења тржишно прихватљивих критичко ангажованих пројеката и протеста“. Већ традиоционална НОЋ ПЕРФОРМАНСА, у сарадњи са хрватским фестивалом Перфорације, одиграће се са почетком од 22 часа у свим просторима Дома омладине Београда. Уметници из региона представиће своје инсталације, експерименте са светлом/звуком/покретом, различите просторне интервенције, моделе партиципације с публиком. Публика ће видети следеће перформансе:  Тамара Биланков: Инкубатор;  Никол Хјуит, у сарадњи са Јасмином Равњак, Видом Гузманић: Ова жена се зове Јасна 01;  Ноћне визије;  Ана Лацо: Тело у зраку и  Маријан Црталић: Еволуција.

Ноћ перформанса на првом месту цени иновацију форме, идеја и естетике те се ослања на њихову нову веродостојност и вредност, истовремено дајући простор и талентованим млађим уметницима којима треба дати шансу да развију сопствене стратегије рада – преживљавања и односа с публиком. Догађају је придодата и друштвена димензија – перформанси се изводе током вечери, један за другим у слободном окружењу, што га чини важним и привлачним за посетиоце који имају прилику како за међусобно повезивање, тако и за повезивања с уметницима на неконвенционалан начин

 

Током викенда на ЛИМИТ фестивалу биће изведене још две представе: 23. новембра од 20 часова у Великој сали Дома омладине „Идемо сви!“ у продукцији словеначке „Маске“, а 24. новембра (20 ч, сала Американа) „Кратка историја плакања“ стенд ап трагедија Сање Митровић.

 

У музичко-позоришном пројекту „Идемо сви!“, где су музичари заправо глумци, на самом почетку редитељ Маре Булц суочава своје сараднике са следећим обрасцем: држава је музичка група, становник те државе је музичар, а миграција из једне земље у другу је као прелазак члана једног бенда у други. Кроз процес импровизације и проба, аутори ове представе преиспитују претпоставку по којој политичке, економске, емоционалне и друге врсте миграција могу бити ”исказане” кроз миграције музичара.

 

У представи „Кратка историја плакања“, Сања Митровић преиспитује друштвене и културне механизме повезане са испољавањем емоција. Супротстављајући личне исказе са иконичним сценама плакања из савремене културе, и представљајући материјал прикупљен током истраживачких путовања кпоз Балкан и Холандију, ова стенд ап трагедија истражује како се емоције манифестују у различитим ситуацијама, и зашто их јавно испољавамо.

Komentari