Uzbudljiv vikend u DOB-u: završnica MISIJE BEOGRAD, dva koncerta i filmska premijera!

Ovog vikenda posetioce Doma omladine očekuje bogat i zanimljiv program u završnici projekta Misija Beograd – Raspust za Dž, ali i redovne aktivnosti ovog kulturnog centra: dva koncerta i jedna filmska premijera. Misija Beograd počela je 10. januara kao platforma oko koje su se okupile različite „gradske ekipe“ u borbi protiv januraske dosade. Do sada je predstavila čitav niz muzičara, filmova, radionica, prezentacija, dizajnera i svih drugih aktera beogradske subkulturne scene. U završnici ovog uzbudljivog programa, očekuje nas još jedan dinamičan vikend, bogat raznovrsnim sadržajima, među kojima ističemo zanimljive dnevne i tribinske programe.

Danas u 16h u Velikoj sali DOB  program počinje projekcijom filma „Ne/vidljivi grad“ koji prati uzbudljiva iskustva DAH teatra prilikom realizacije istoimenog međunarodnog projekta koji za cilj ima normalizaciju odnosa etničkih zajednica. „Napušteni i u 2013“ naziv je tribine koja će se održati od17h (Tribinska sala) u organizaciji Građanskih inicijativa gde će se ponovo pokrenuti pitanje zašto se napušteni javni prostori ne koriste, ko od toga ima koristi i šta na taj način čitava zajednica gubi. Još jedna interesantna  tribina će biti održana od 20h, u Tribinskoj sali, u okviru izuzetno popularne Hip Hop škole udruženja ZEN Art. Na provokativnu temu “Hip Hop Kultura u medijima i poruka koju šalje” učesnici tribine pojasniće optužbe koje se često upućuju hip hop autorima.

Kao nastavak iste teme, sutra, 19. januara, na istom mestu (19h) će članovi kultnog benda Beogradski sindikat pokušati da odgovore na škakljiva pitanja o uticaju popularne kulture na sistem vrednosti u našoj zemlji, na tribini “Projekat Srbija: Uticaj popularne kulture na sistem vrednosti”.  O fenomenima naše popularne kulture, posebno hip hopa i njihove uloge u ovdašnjem društvu često nije dovoljno razgovarano uživo. Ovaj susret je prilika da se akteri, oni koji su uvek na sceni ili iza scene, susretnu sa onima koji ispred scene i van nje žive živote koji su opisani u pesmama i rimama. Beogradski sindikat je svakako najpopularnija domaća rap postava i najpozvaniji da tumače fenomen kog sami toliko godina stvaraju. Sistem vrednosti je u korenu rešenja problema modernog društva – Beogradski sindikat kao deo popularne kulture prihvata odgovornost da preduzme nešto po tom pitanju. Tribina je pre svega šansa da sa svim zainteresovanima sami članovi Beogradskog sindikata direktno popričaju, čak ne neophodno na naslovnu temu.

I pored žive aktivnosti u sklopu raspusta za DŽ, u Domu omladine ovog vikenda posetioce očekuju još dva koncerta i jedna filmska premijera. U Klubu DOB, večeras od 21h nastupa slovenačka gupa Avtomobili iz Nove Gorice, koja traje u kontinuitetu 30 godina. Karijeru su započeli u doba bivše Jugoslavije, a nakon raspada nekadašnje države, svoje delovanje nastavljaju na slovenačkoj sceni. Predstaviće album “Pozna pomlad”, aktuelno ostvarenje na kojem se našlo 10 pesama. Materijal je ujednačen, a pesme uglavnom mirnijeg srednjeg tempa dominiraju, kao i blago melanholična i setna atmosfera koja karakteriše muziku sa albuma u celini. U subotu na istom mestu i u isto vreme tradicionalni januarski koncert održaće bend “Samostalni Refernti”, koji obeležava 17 godina “rada u ilegali”. Njihov zvuk predstavlja autentičnu, plesnu mešavinu ska i punk muzike, pojačanu violinom i harmonikom, instrumentima koji nisu uobičajena pojava u navedenim muzičkim pravcima. Kao gosti na koncertu Referenata nastupiće grupa “Ničim Izazvan”.

Za subotu je planirana i “dupla” (18h i 20h) premijera filma “Obrt” Srđana Stojanovića, koji potpisuje scenario, kameru, montažu i režiju.  Reč je o napetom ljubavnom trileru sa neizvesnim završetkom. U olujnoj noći punoj obrta i strasti, životi glavnih junaka biće potpuno neočekivano izmenjeni… U ovom niskobudžetnom filmu, koji je nastajao dve godine u najtežim mogućim uslovima, glavne uloge igraju Radmila Jeremić, Nikola Đorđević, Aleksandra Kuzmanović i Ognjen Gavrić, originalnu muziku potpisuju Veljko Tomašević i Nebojša Marković, a cena ulaznice je 100 dinara

Poslednji dan vikenda ujedno je i poslednji dan programa Misije Beograd, za kada je planirano predstavljanje mladih umetnika, koji po glasovima publike zaslužuju da predstave svoj rad pred širom publikom. Početkom meseca Dom omladine pozvao je zainteresovane umetnike, igrače, glumce, dj-eve, mc-eve, reditelje, pevače, fotografe, režisere i sve druge umetnike koji žele da predstave svoj rad javno, da pošalju predloge, pod sloganom BUDI I TI DEO MISIJE! Na FB stranici Misije (http://www.facebook.com/MisijaBeograd) objavljeni su svi prijavljeni radovi i publika je glasala za svoje favorite.  Po završenom glasanju izabrana su tri muzička projekta i tri projekta iz drugih oblasti sa najviše lajkova, koji će 20. januara na Misiji Beograd svoju šansu da ih čuju i vide! Od 18h u kafeu u prizemlju Doma omladine svoje radove predstaviće vizuelna umetnica Mirjana Nikolić (1085 glasova publike), umetnička inicijativa Kravatisti (714 glasova) i fotografkinja Lenka Jovanović (307 glasova). Kao prvi prijavljeni na konkurs, mladi student grafičkog dizajna Đorđe Vidojević, bez glasanja je dobio priliku da predstavi svoje fotografije.
Bendovi sa najviše glasova publike od 20h u Klubu Doma omladine imaće po 30 minuta da predstave svoj repertoar, a pobednici su: Lorna WingInteresantna višečlana postava alternativnih rockera  u akustičnom izdanju (576), I Duhovi – odličan alternativni pop nove generacije (127) i Pozdravi kevu  – nova, sveža energija punk „Belgrade style“-a (109).

Program do kraja Misije Beograd:

Svakog dana

15:00 – 22:00 Glavni hol BUZZART –  Izložbeno prodajni bazar urbanih brendova! (DechkoTzar, Zla-Zla, Pull My Daisy, Studio Manufactura, Bruka Notes, Zerpo, Bioidea, Motor Tshirts, Berza ploča,  Tattoo studio “We Use The Pain”, Vruć krompir, JC – Yugoslavian BBoys…) & “Pop-up knjižara”/KCB
15:00 Klub ŠKOLA HIP HOP PLESA // Vodi Dragana Drapić
15:00 Tribinska sala Radionica: ZEN FOTOGRAFISANJE // Vodi Adam Rakićević


Petak, 18. januar

16:00 Velika sala Film: IN/Visible City!
17:00 Tribinska sala GRAĐANSKE INICIJATIVE: JAVNI PROSTORI I KAKO IH OTKLJUČATI / Napušteni i u 2013. godini?
18:00 Velika sala Film: Do koske // Režija: Slobodan Skerlić // Uloge:  Lazar Ristovski, Nikola Đuričko, Nebojša Glogovac, Bojana Maljević
20:00 Velika sala Film: Doktor Ray i đavoli // Režija: Dinko Tucaković // Uloge: Paul Murray, Dragan Bjelogrlić, Bojan Dimitrijević, Lena Bogdanović, Svetozar Cvetković, Ana Sofrenović, Tihomir Stanić
20.00 Tribinska sala Tribina: Hip hop kultura u medijima i poruka koju šalje
21:00 Amerikana Bassivity veče // Cantwait, Žuti, MCN, Ill G/KLUB

 
Subota,  19. januar

13:00 Amerikana DŽEZ  ZA DŽ! // Dirty Mind Jazz Quintet // Igor Mišković – gitara, Miloš Bosnić – bas, Milana Popović – vokal, Srđan Mijalković – tenor sax, Nebojša Obradović – bubnjevi
16:00 Kafe u prizemlju Hornsman Coyote Meet and Greet
21:00 Amerikana Svi kao 1 veče // Бвана, Конза Шностра, Ana the bejbe
 

Nedelja,  20. januar

18:00 Kafe u prizemlju BUDI I TI DEO MISIJE! Predstavljanje najboljih prijavljenih projekata, odabranih glasovima publike na FB!
20:00 Klub BUDI I TI DEO MISIJE! Predstavljanje najboljih bendova, odabranih glasovima publike na FB!
21:00 Amerikana KP2 radionica // Punk radionica sa najboljim novim sastavima – kako i zašto biti ponosni punker! // Černobilska Deca, Žuti Tranzistor i specijalni gost Teleport!

Komentari