Marko Nikolić iz benda Samostalni Referenti o koncertu u DOB-u

Samostalni Referenti će obeleziti 17 godina rada sada već tradicionalnim koncertom u klubu Doma omladine 19. januara 2013. Kao gosti na koncertu će nastupiti bend Ničim Izazvan. Koncert počinje u 21h a broj karata je ograničen na 250. Tim povodom razgovarali smo sa Markom Nikolićem, gitaristom i jednim od vokala benda, koji o ska sceni u Srbiji kaže: “Kada smo počinjali da sviramo, davne 1996. godine (retro), bili smo prilično usamljeni na SKA sceni. Početkom novog milenijuma došlo je do određene ekspanzije ska bendova, ali mali broj njih je opstao do danas, tako da smo trenutno opet usamljeni na ska sceni u Srbiji. Isto se ne može reći za region, gde u svakoj zemlji postoji po nekoliko dobrih bendova ovog pravca.”

Marko kaže da svi u bendu slušaju različite vrste muzike i da niko nije orijentisan isključivo na ska zvuk: “Ja sam kao mlađi slušao čvršću muziku, sada slusam samo kvalitetnu, kojeg god da je pravca… Čini mi se da je upravo ta činjenica, da se pronalazimo u različitim muzičkim pravcima, bitno uticala da ska muzika koju sviramo ne zvuči kao klasičan ska, već ima primesa ostalih pravaca. Ska muzika je nešto u čemu smo se pronašli, u čemu se dobro osećamo i uživamo da je sviramo. Pre svega jer je vesela i sjajno pokreće publiku. To je i glavni razlog zašto smo mi na prvom mestu koncertni bend. S druge strane, nema puno ska bendova, pa tako, muzički amateri kao mi, mogu da isplivaju na sceni (ha, ha)…”

Nakon 16 godina rada, 2011. godine “Samostalni Referenti” su završili snimanje svog prvog studijskog albuma. Pitali smo Marka da li je postojanje zvaničnog nosača zvuka doprinelo boljoj promociji benda i brojnijim angažmanima?

“Posle više pokušaja, Referenti su smogli snage da posle 16 godina snime album prvenac… puno truda smo uložili, imali smo puno pehova tokom snimanja, ali na kraju, uspeli smo… Za nas to je veliki uspeh, a u skladu sa tim imali smo i velika očekivanja. Prvi singl i spot `Život je san` su nam doneli puno novih fanova koji ne slušaju samo ska muziku, što mislim da je sjajno… S druge strane, moram da priznam da se očekivanja po pitanju brojnih angažmana nisu u startu ostvarila, ali sada, godinu dana po izlasku albuma, priča se maksimalno pokrenula i Referenti danas sviraju bar dva puta mesecno, što je za nas sasvim dovoljno. Možda razlog tome leži u činjenici što smo tek sada krenuli da se cimamo oko zakazivanja koncerata (ha, ha), a možda je ljudima trebalo godinu dana da im album legne…”, objašnjava Marko.

Zašto je naziv albuma The GreaTESTIS hits? Da li je ovo izdanje zapravo presek celokupnog dosadašnjeg rada benda?

The GreaTESTIS hits ili VelikoMUDNI hitovi jesu presek 16 godina rada benda… Na njemu se nalazi 19 pesama, 19 hitova… i naša logika je bila: hajde da stavimo sve dobro iz našeg opusa, jer će sledeći album verovatno izaci za 32. godisnjicu rada benda”, uz smeh kaže Marko.

Pored video spota za “Život je san”, Referenti su snimili i spot za numeru “Paradoks”: “Pesma ‘Život je san’ je oduvala publiku, jer ju je pratio sjajan, skupi spot i zarazna melodija… Puno je kandidata na albumu koji bi trebalo da ugledaju svetlost dana kroz video singl, pa se tako pesma ‘Pardoks’ nasla na drugom mestu želja i pojavila se kao drugi singl… ‘Pardoks’ je meni posebno draga pesma, jer smo je Peđa (Predrag Bojović, vokal SR) i ja napravili posle dužeg vremena posta i jako smo ponosni na nju… To je pesma sa kojom već duži period otvaramo naše nastupe, ima energiju, pokreće ceo bend i ljudi sjajno reaguju na nju”, zaključuje Marko Nikolić.

 

 

Komentari