Marko Vuksanović iz benda Avtomobili o koncertu u DOB-u

Slovenački bend Avtomobili održaće koncert pred beogradskom publikom 18. januara u Domu omladine. Tim povodom razgovarali smo sa Markom Vuksanovićem, pevačem i jednim od osnivača ovog sastava iz Nove Gorice, koji traje u kontinuitetu 30 godina. Karijeru su započeli u doba bivše Jugoslavije, a nakon raspada nekadašnje države, svoje delovanje nastavljaju na slovenačkoj sceni.

Na pitanje koliko se toga promenilo za proteklih 30 godina u samom bendu i njihovom muzičkom izrazu Marko Vuksanović odgovara: “Naravno da je u tako dugom razdoblju bilo trenutaka koji nisu bili laki. Sem toga, mislim da je prirodno da se grupa za to vreme menjala i evoluirala. Od prvobitne postave, u bendu smo ostali moj brat Mirko i ja. Novi ljudi nose nove poglede, drugi muzički ukus i znanje, a to sve utiče ne samo na zvuk grupe, nego i na muzičke sadržaje i estetiku u celini. Godine su isto tako te koje nas menjaju. Promene u nama se odražavaju u onome što radimo. Sa druge strane, teško je ne biti ono što jesi: pesme su na neki način iste u svojoj različitosti.”, kaže Marko.     

Novotalasna scena je nesumnjivo bila bitna za nastanak i rad benda: “Naravno da dugujemo mnogo muzici Novog talasa. Svi smo uvek deca vremena u kome smo počeli stvarati. Tako su i te novotalasne godine na neki način ukodirane u nama, ne samo u muzičkom smislu.”

“Pozna pomlad” je aktuelno ostvarenje benda na kom se našlo 10 pesama: “Rekao bih da je ovo ploča sa puno atmosfere. Ugođaj je zapravo ono što je najbitnije za našu muziku. Muzički, ploča zvuči veoma organski, bez nekih velikih produkcijskih inervencija, a ujedno aranžerski veoma kompleksno,” navodi Vuksanović.

Bend se nada dobrom prijemu srpske publike: “Sasvim smo svesni da dolazimo kao nepoznata grupa i da je sećanje na nas izbledelo. Ne možemo se osloniti ni na šta drugo sem na iskrenu i dobru svirku. Do sada nam je to polazilo za rukom.”, zaključuje Marko Vuksanović.

 

 

Komentari